Петролът продължава да поскъпва

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 04.10.2018

13:20 | 4 октомври 2018
Обновен: 13:24 | 4 октомври 2018
Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От началото на тази седмица цената на петрола се увеличава. В момента стойността му гравитира около 4-годишните му върхове. Американският суров петрол се търгува за около 75 долара за барел, а Брентът за около 85 долара за барел. Това каза д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"От средата на август до момента цените на петрола са се повишили с между 18% и 20%".

Тя говори и за срещата на страните от ОПЕК.

"Американските санкции срещу Иран ще влязат в сила през ноември. В края на септември се проведе среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Алжир. Там не беше взето решение за увеличаване на производството".

Това са основните фактори, които поддържат ръста на цената на петрола. Влияние оказва и търговското напрежение, тъй като забавянето на икономиката в световен мащаб ще се отрази в търсенето на петрол, отбеляза Иванова.

"Очаква се производството в САЩ да достигне до 11.3 млн. барела на ден. Ако прогнозата се осъществи, означава, че страната е в пряка конкуренция за водещото място по производство на петрол в света и вероятно ще изпревари Русия".

Гледайте видео материал с целия разговор.