Притеснително е, че много проекти за газовата сигурност на България не се довършват

Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията, В развитие, 29.06.2018

10:31 | 29 юни 2018
Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разширението на транзитния газопровод към Турция, което беше открито тази седмица, няма да има голямо значение за България. По-скоро това разширение е важно за „Газпром“, която имаше затруднения за транзитиране на природен газ към Турция, тъй като обемите са твърде големи и беше необходимо техническо разширение. Това каза Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Възможността за реверсивен достъп на природен газ от Турция към България ще позволи да се получава газ от Трансанадолски газопровод (ТАНАП), ако връзката от Гърция към България не се осъществи. По-скоро ефект е търсен за свързване с "Турски поток", не с ТАНАП, но все пак и това е вариант, посочи Владимиров.

Активността край границата с Турция по-скоро е насочена към търсене на нов достъп за руски газ, което е притеснително на фона на многото други проекти за газовата сигурност на България, които все още остават недовършени.

Все още има много неизвестни около изграждането на интерконектора с Гърция, коментира Владимиров. Идеята не е изяснена, въпреки обявеното стартиране на изграждането му. Проектът не е получил изключение от третия либерализационен пакет, а има нужда от такова, тъй като той ще функционира на пазарен принцип, няма да бъде регулиран.

Има нужда Българският енергиен холдинг (БЕХ) и "Булгаргаз" да имат изключение от правилата за достъп на трети страни, защото това би подобрило комерсиалните условия на проекта и ще намали таксите.

Гостът коментира и изграждането на газов хъб „Балкан“, като посочи, че няма напредък и по този проект. Той посочи, че инвеститорският интерес към проекта е „изключително слаб“. Все още не е ясно как произведените количества ще се продават и кой би трябвало да ги купува. Владимиров поясни, че предвиденото производство на хъба ще е по-високо от нуждите в региона, а не се наблюдава предстоящо увеличение на потребностите.

Вижте целия разговор във видео материала.