Американската икономика набира инерция с ръст на продажбите на дребно над очакванията

Графика на деня за 15 април

16:59 | 15 април 2021
Обновен: 16:59 | 15 април 2021
Автор: Николета Рилска
Продажбите на дребно в САЩ нарастват най-много от десет месеца насам. Графика: Bloomberg
Продажбите на дребно в САЩ нарастват най-много от десет месеца насам. Графика: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ нарастват през март най-много от десет месеца насам на фона на отварянето на бизнеса отново, ръста на наемането на служители и новия рунд чекове към потребителите от правителството, които насърчават покупките, съобщава Bloomberg.

Стойността на общите продажби се повишава с 9,8% през миналия месец след ревизиран в посока нагоре спад от 2,7% през февруари, показват данни на търговското министерство.

Друг доклад показа, че заявленията за обезщетения при безработица се понижават през миналата седмица до ново пандемично дъно.

Броят на първоначалните заявления се понижава с близо 200 хиляди до 576 хиляди в седмицата до 10 април, сигнализирайки за очаквано подобрение на пазара на труда.

Данни от четвъртък отчитат и заздравяване на производствения сектор. Индексът на Федералния резерв Ню Йорк за заводската активност в щата се повишава до най-високото ниво от 2017 г. насам. Показателят на Фед Филаделфия се подобрява до най-силното си ниво от 1973 г.

Въпреки че икономиката показва признаци на заздравяване, централните банкери от Фед посочват, че все още предстои дълъг път до възстановяването, тъй като много американци остават безработни и вирусът продължава да съществува.

Средните очаквания на анализатори, анкетирани от Bloomberg, бяха за ръст на продажбите на дребно през март от 5,8%.

Според доклада на правителството ръст на продажбите е отчетен във всички 13 категории през март. Общата стойност на продажбите във всички категории, с изключение на ресторантите, надвишава нивото от февруари миналата година.