Петролните супертанкери към Китай са на най-високо ниво от година насам

Графика на деня, 20.04.2924

19:00 | 20 април 2024
Автор: Бил Лехейн

Супертанкерите, превозващи суров петрол за Китай, нараснаха до най-високото си ниво от почти една година.
Около 124 от плавателните съдове сигнализират за Китай - най-големия вносител на петрол в света - като следваща дестинация през предстоящите три месеца, според редовното преброяване, изготвено от Bloomberg. Това е най-високото ниво от края на април 2023 г. насам.

Преработката на петрол в Китай нарасна до най-високото си ниво от пет месеца насам през март поради силното търсене след празника Лунна нова година и тъй като рафинериите възстановиха запасите от гориво преди сезонната поддръжка, сочат официални данни, публикувани по-рано тази седмица. Очаква се азиатската държава да издаде квота за износ на петролни продукти през април, заяви консултантската компания OilChem в бележка.


Нарастващи потоци. Супертанкери към Китай напред

Потоците към САЩ също се увеличиха, като 37 танкера посочиха страната като следваща дестинация, което е най-високото ниво от 2 февруари насам. 

Общо 578 от плавателните съдове са сигнализирали за бъдещи дестинации в данните за следващите 90 дни, в сравнение с 569 седмица по-рано, сочат данните на MAP, събрани от Bloomberg.