Световните валутни резерви се свиват с $1 трилион

Графика на деня, 06.10.2022 г.

17:45 | 6 октомври 2022
Автор: Йе Ши и Мери Бийкарт
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Глобалните резерви в чуждестранна валута спадат с най-бързите темпове в историята, тъй като централните банки от Индия до Чешката република се намесват, за да подкрепят своите валути.

Резервите са намалели с около $1 трилион, или 7,8%, тази година до $12 трилиона, най-големият спад, откакто Bloomberg започна да събира данните през 2003 г.

Част от спада се дължи просто на промени в оценката. Тъй като доларът скочи до върхове от две десетилетия спрямо други резервни валути като еврото и йената, това намали доларовата стойност на притежанията на тези валути. Но намаляващите резерви също така отразяват стреса на валутния пазар, който принуждава все по-голям брой централни банки да използват резервите си, за да се борят с обезценяването.

Запасите на Индия, например, се сринаха с 96 милиарда долара тази година до 538 милиарда долара. Централната банка на страната каза, че промените в оценката на активите представляват 67% от спада на резервите през фискалната година от април, което означава, че останалата част идва от интервенция за подкрепа на валутата. Рупията загуби около 9% спрямо долара тази година и достигна рекордно ниско ниво миналия месец.

Япония похарчи около 20 милиарда долара през септември, за да забави спада на йената в първата си интервенция в подкрепа на валутата от 1998 г. насам. Това би представлявало около 19% от загубата на резерви тази година. Валутна интервенция в Чешката република помогна за намаляване на резервите там с 19% от февруари.

„Всичко това е част от каталога на симптомите на канарчето във въглищната мина“, каза Аксел Мерк, главен инвестиционен директор в Merk Investments, за намаляващите запаси. „Появяват се пукнатини. И тези червени дигнали ще идват с нарастващо темпо.“

Въпреки че мащабът на спада е изключителен, практиката да се използват резерви за защита на валутите не е нещо ново. Централните банки купуват долари и трупат запаси, за да забавят поскъпването на валутата, когато нахлуе чуждестранен капитал. В лоши времена те черпят от резервите, за да смекчат удара от изтичането на капитал.

„Някои страни, особено в Азия, могат да вървят и в двете посоки, като изглаждат слабостите и силните страни“, каза Алън Ръскин, главен международен стратег в Deutsche Bank AG.

Повечето централни банки все още имат достатъчно огнева мощ, за да продължат интервенциите, ако решат. Чуждестранните резерви в Индия все още са с 49% по-високи от нивата от 2017 г. и са достатъчни, за да платят за девет месеца внос. Централните банки, включително тези от Индонезия, Малайзия, Китай и Тайланд, ще публикуват последните си данни за чуждестранните резерви в петък.

Но за други те бързо се изчерпват. След спад от 42% тази година резервите на Пакистан от 14 милиарда долара не са достатъчни, за да покрият тримесечния внос, показват данните, събрани от Bloomberg.