Ръстът на долара свива световния дълг за първи път от 2018 г.

Графика на деня, 15.09.2022 г.

09:00 | 15 септември 2022
Автор: Сидни Маки
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Глобалната планина от дългове в щатски долари се сви за първи път от 2018 г., тъй като американската валута повиши стойността си и големите централни банки повишиха разходите за заеми, според Института за международни финанси.

Общият дълг е намалял с около 5,5 трилиона долара до 300 трилиона долара през второто тримесечие, показват данните на IIF. Докато по-голямата част от този спад се случи в развитите икономики, САЩ и Канада в крайна сметка видяха повишаване на нивата на дълга. Спадът беше по-ограничен в нововъзникващите пазари, където съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт се покачи.

„Въпреки че голяма част от това е ефект на оценка, бързото забавяне на емитирането на дълг също е допринесло“, пишат в бележка анализатори от IIF. „Бързото нарастване на разходите по заеми и слабият апетит на инвеститорите държаха много емитенти далеч от първичните пазари тази година.“

Все пак съотношението дълг към БВП на света се повиши леко до 350%, тенденция, която IIF очаква да продължи поне до края на годината на фона на инфлацията, опасенията за растежа и по-строгата парична политика.

IIF предупреди, че по-високите цени на храните са особено вредни за нововъзникващите пазари, където 16 от 35-те държави с голяма хранителна криза вече са във или са изложени на висок риск от дългови затруднения.

Доларът се повиши тази година спрямо всички валути от Г-10, като спот индексът на Bloomberg Dollar се повиши с повече от 11% през 2022 г. – напът за най-доброто си годишно представяне в историята.