Войната и инфлацията намаляват стокообмена на Германия

Графика на деня 02.09.2022 г.

17:30 | 2 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вносът и износът на Германия е спаднал през юли, а нарастващите цени и войната в Украйна заплашват да хвърлят в рецесия най-голямата европейска икономика, пише Александер Вебер за Bloomberg.  

Търговският излишък е намалял от 6,2 млрд. евро през юни до 5,4 млрд евро през юли. Износът е спаднал с 2,1%, а вносът – с 1,5%. Германското статистическо бюро обяви в петък, че продажбите на стоки за САЩ, които са най-големият пазар за Германия, са спаднали с близо 14%.

„Търговията вече не е двигател на растежа, а се превръща в препятствие за растежа в Германия,“ казва икономистът в ING Карстен Брески. “Проблемите в глобалните снабдителни вериги, геополитическите рискове и нарастващите цени на производството са очевидните причини за тази нова тенденция”.

Логистичните проблеми, които тормозят производителите от началото на пандемията показват признаци на отслабване, но перспективите пред търговията не са особено добри. Това се дължи на проблеми като ниските нива на реките, високата цена на енергията и вероятните промени във веригите на доставка.