Бюджетният излишък на Русия се изпарява, докато приходите от енергия се свиват

Графики на деня, 13.09.2022 г.

17:59 | 13 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Бюджетният излишък на Русия за 2022 г. почти се изпари, след като рязък спад в износа на енергия през август доведе до месечен дефицит от цели 360 млрд. рубли (5,9 млрд. долара), показват данни на Министерството на финансите на страната, публикувани в понеделник.

Русия регистрира излишък от почти 500 милиарда рубли през първите седем месеца на годината. Но кумулативната сума падна до само 137 млрд. миналия месец, което предполага голям дефицит през август, който икономистите приписват на резкия спад в приходите от петрол и газ. Излишъкът на Русия през първите шест месеца на годината достигна 1,37 трилиона рубли, тъй като тя натрупа огромни приходи на гърба на растящите цени на енергията.

Потоците на руски газ към Европа са намалели до около една пета от доставките преди инвазията. В началото на септември Русия заяви, че ще остави "Северен поток 1", който минава под Балтийско море до Германия, затворен за неопределено време, освен ако Западът не отмени санкциите, наложени заради нахлуването на Москва в Украйна.

Рязкото влошаване на руските държавни финанси идва, когато нейната армия е разбита в Североизточна Украйна в най-големия си военен провал след загубата на битката за столицата Киев през март.

Приходите от нефт и газ, които съставляват почти половината от бюджетните приходи, получени досега тази година, са намалели с 18 процента на годишна база през периода януари-август, според данните.

ЕС забрани и вноса на руски въглища. Забраната на ЕС върху вноса на руски суров петрол с кораби трябва да влезе в сила през декември.

„Очакваме, че в най-близко бъдеще, вероятно през септември, излишъкът ще се превърне в дефицит, тъй като нуждите на държавата растат на фона на ограничени приходи“, каза Наталия Лаврова, икономист в BCS Financial Group. Докато бюджетът за тази година е балансиран на 100 долара за барел петрол, за следващата година може да са необходими 108 долара, тъй като приходите намаляват на фона на нарастващите разходи, каза тя.

Приходите извън петрола и газа също са намалели драстично, с 37 процента на годишна база, през януари-август, показват данните.

Първоначално Русия показа издръжливост в издържането на въздействието на наказателните мерки, включително замразяване на половината от нейните валутни резерви.

Но руският държавен газов монополист "Газпром" заяви по-рано този месец, че производството е спаднало с 15 процента на годишна база през първите осем месеца на годината. Износът, който се насочва предимно към Европа, е намалял с повече от една трета.

Приходите изглежда ще се влошат след спирането от Русия на "Северен поток 1", един от основните й газопроводи за Европа, в началото на септември.

Икономиката на Русия се е свила с 4,3% през юли 2022 г. в сравнение със същия месец на предходната година, според Министерството на икономиката на страната. Анализатори от Aton, руска брокерска компания, очакват икономиката да се свие с още 5 процента през 2023 г. поради спада в производството на енергия.

Министерството не разкрива месечни суми и ревизиите могат да затруднят сравненията, но последните данни показват, че месечният дефицит е намалял до около 300 милиарда рубли през август от 900 милиарда предходния месец, според Александър Исаков от Bloomberg Economics.

„Консолидацията дойде най-вече на фона на забавяне на разходите“, каза той. „Ако дефицитите продължат със сегашния темп, Русия ще има недостиг за цялата година от по-малко от 3% от БВП, най-малкия в Г-20, с изключение на Саудитска Арабия.“

Настоящият бюджет, изготвен преди войната, изисква излишък от 1,3 трилиона рубли, но официални лица казаха, че вероятно ще има дефицит предвид конфликта.

Руската централна банка изрази предпазливост относно икономическите перспективи в доклад за регионалната икономика, публикуван миналата седмица, отбелязвайки, че износът вероятно ще спадне.

Централната банка ще се събере в петък за решение относно лихвените проценти.

Банката повиши лихвите до рекордните 20 процента и въведе капиталов контрол, за да потуши атаката срещу рублата в дните след избухването на войната. Оттогава разходите по заемите постепенно намаляват и сега възлизат на 8 процента.