Христо Николов

Водещ на "Бизнес старт” и “ИмоТиТе"

Христо Николов

Христо Николов е водещ на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria “Бизнес старт” и автор на специализираното предаване за недвижими имоти „ИмоТиТе“. Той има дългогодишен журналистически опит и от години следи отблизо сферата на недвижимите имоти в страната и чужбина. През 2020-а година беше избран за член на престижната  Международна федерация за недвижими имоти /FIABCI/, която обединява професионалисти от над 60 страни.

Отразява икономическа тематика от 2002 година. Първите си стъпки в журналистиката прави във в. „Труд“, където е част от отдел „Бизнес“ близо десетилетие. След това е икономически коментатор в информационно-аналитичния сайт Clubz.bg и отговорен редактор в „Градът Медиа Груп“.

Преминава през обучения по бизнес журналистика в Център за развитие на медиите, „Файненшъл Таймс“, „Дойче Веле“, „Вестдойче Алгемайне Цайтунг“. Следвал е финанси в НБУ.
През годините е обследвал детайлно законодателните промени в областите бюджет и финанси, икономика, регионално развитие, транспорт, земеделие, социална политика, околна среда. Отразявал е дейността на БНБ, Министерството на финансите, Министерството на икономиката, МРРБ, банков и финансов сектор, фондов пазар, компании, сливания и придобивания, недвижими имоти, строителство.

Публикациите му често са предизвиквали действия от институциите за защита на държавния и обществен интерес. Носител е на най-високата журналистическа награда в България „Черноризец Храбър“ (заедно с Мирела Веселинова) за разследване на реституцията на имотите на Симеон Сакскобургготски. Години по-късно държавата си връща част от собствеността.