Какво да очакваме от българските онлайн букмейкъри през следващите години?

Поради все по-осезаемия интерес на аудиторията към онлайн залозите пред това да търсят физически пунктове на букмейкъри, за да залагат, по-голямата част от новите оператори разполагат само със страница

09:00 | 16 октомври 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Nostrabet
Снимка: Nostrabet

Букмейкърите представлява компании, които предлагат спортни залози. Голяма част от популярните от миналото фирми в това направление в последствие представиха и своите алтернативни онлайн платформи. Поради все по-осезаемия интерес на аудиторията към онлайн залозите пред това да търсят физически пунктове на букмейкъри, за да залагат, по-голямата част от новите оператори разполагат само със страница. Разбира се, у нас има и не малко представители и на двата вида компании. В много български платформи ще намерите списъци като този https://nostrabet.com/bukmeikari/, в който са представени най-популярните родни компании от сферата на интернет залозите. Сред тях, естествено, има както представители и с физически пунктове, така и само интернет оператори.

И в двата случа обаче такъв тип компания трябва да е надлежно лицензирана, за да оперира свободно и легално на пазара за спортни залози. В България дълги години отговорен орган да издава лицензи бетинг и гейминг услуги бе Държавната комисия по хазарта. Днес, отговорността е прехвърлена на специална дирекция към НАП. Към тази дирекция могат да се обръщат, между другото, и международни чуждестранни компании, които искат да оперират на пазара в България. А тъй като интересът към интернет спортните залози у нас все по-осезаемо се покачва, с него се увеличава и броят на подобни чуждестранни заявки. Сред първите такива букмейкъри с лиценз да действат в България са Bwin и Bet365. Те са международни компании не просто със солиден опит и перфектна репутация в бранша, но и често са определяни като лидерите в индустрията. И въпреки че за тях имат легален достъп родните потребители често ги пренебрегват, избирайки не по-малко качествени български букмейкъри. Истината е, че у нас те не са малко на брой, но и значително изпъкват с качествените си услуги и широко портфолио от игри и бетинг опции.

Всичко това кара анализаторите да смятат, че пазарът за спортни залози в интернет у нас съвсем не е в своя пик. Напротив, експертите в бранша са на мнение, че бетинг индустрията у нас тепърва започва да се развива. А това означава, че в бъдеще от една страна, ще станем свидетели на още дебюти на родни букмейкъри, а от друга – на още подадени заявки от чуждестранни компании към НАП за официален лиценз за българския пазар. Това може само да радва почитателите на спортните залози у нас. А от друга страна, тази тенденция трябва и да е сигнал за настоящите компании, ангажирани в сектора, да не изостават. Напротив – за да запазят позициите си, те са длъжни да не само да продължават да предоставят най-доброто, но и а се развиват и модернизират. Ето защо другото очакване от специалистите в сектора е родните букмейкъри да стават все по-интуитивни и изградени по модела на съвременните международни стандарти, а също така и да проявяват иновативност и находчивост в предлагането на своите услуги, включително и на нови такива.