Андронов: Отрицателната лихва не е фактор за кредитен ръст

Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, в "Бизнес старт", 30.11.2015

10:37 | 30 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Петър Андронов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Андронов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на БНБ да въведе отрицателни лихви по свръхрезервите на банките от 4 януари не трябва да се преувеличава и няма да доведе до активизиране на кредитирането, заяви Петър Андронов пред Bloomberg TV Bulgaria.

БНБ е принудена, тъй като държи своите пари на отрицателна лихва в ЕЦБ, заяви той. Това е нормална стъпка на централната банка и ние имахме очаквания, че това ще се случи, заяви той.
"Нека да не преувеличаваме. Това е мярка, която коригира само с 0.2%* средствата, които държим в централната банка", допълни Андронов. Той ообясни, че отрицателна лихва ще се налага само върху свръхрезервите, а не върху минималните резерви.

"Ефектът от това е, че за част от парите, които сега струпвахме в централната банка, трябва да намерим друго място. Общо взето, няма кой знае какъв избор. Това само по себе си не е фактор за активизиране на кредитната дейност на банките. Тези 0.2% не са аргумент, за да почнем да кредитираме. Ние разбираме, че централната банка не провежда парична политика. Това не е такъв инструмент, тя просто компенсира загубите."

По думите му кредитирането е достатъчно добре подкрепено с ликвидност и без тази мярка. "Тя няма да донесе някакъв екстремен интерес към кредитиране."

Лихвите по депозити ще продължат да се понижават, но има някакво дъно, каза Андронов. Той прогнозира, че Ако тръгне кредитирането, то понижението на лихвените проценти по депозити ще спре и може дори да се оттласнат.

Икономиката започва да расте и кредитирането започва да расте. Стрес тестовете обаче ще повлият негативно на кредитните обеми. Но в ЕС кредитирането вече расте, подчерта Андронов. "Ние вървим след тази тенденция и аз очаквам през втората половина на годината, ако стрес тестовете минат нормално и оценката на качеството на активите не доведе до някакви екстремни дефицити, да има ръст на кредитирането от поне 1.6%, ако не и повече", каза той.

Той посочи, че въпреки сътресението от миналата година, което не беше никак леко, банките продължават да кредитират, тази година финансовият резултат е с над 35% по-добър. Разбира се, това не изключва тук и там да има нужда от корекции, след като минат стрес тестовете, каза банкерът.

"Безпристрастна и умерена оценка може да се получи само ако се вземат предвид местните условия в калиброването на тази методология. Ако се приложи скандинавската методология, която е в основата на този подход, вероятно няма да можем да направим нормална оценка."

Най-истинският тест на доверие е, че привлечените средства в банките растат, подчерта още Андронов.

Чуйте още:


* Лихвата, която ЕЦБ налага на свръхрезервите на европейските банки, е минус 0.2%. Очаква се тя да бъде понижена още на 3 декември. БНБ ще вземе своето решение през 2016.