Снимачната площадка за „Чернобил“ се готви за реална ядрена катастрофа

Столицата на Литва ще проведе четиридневна практическа подготовка за евентуална ядрена катастрофа от страна на Беларус

16:03 | 5 септември 2019
Литва се готви за най-лошия възможен сценарии с новострояща се централа в Беларус. Снимка: StudioKlick от Pixabay
Литва се готви за най-лошия възможен сценарии с новострояща се централа в Беларус. Снимка: StudioKlick от Pixabay

Литовската столица Вилнюс придоби огромна популярност около хитовия минисериал на HBO „Чернобил“, в който бяха пресъздадени драматичните събития от средата на осемдесетте години на миналия век. Тогава атомната електроцентрала в близост до Припят се превърна в място на едни от най-драматичните събития в историята на човечеството. Половинмилионният литовски град се превърна в снимачна площадка за телевизионните екипи, но сега жителите му ще трябва да изпитат на гърба си един от най-лошите сценарии в книгата за действия на правителството при заплахи срещу сигурността. Между 1 и 4 октомври ще се проведе мащабно учение за реакция при ядрена заплаха, научаваме от Time Magazine.

Поводът за това не се крие толкова в параноята на правителството или столичната администрация, колкото в реалната заплаха, която представлява строящата се атомна електроцентрала в съседен Беларус на едва 40 км. от Вилнюс.

Строежът на АЕЦ „Островец“ е съпътстван с редица инциденти и дори мнозина експерти са категорични, че мястото ѝ не е в подобна непосредствена близост до толкова голям град, какъвто е литовската столица. Балтийският регион е считан и за зона с висока сеизмична активност, което създава допълнителни притеснения в обществото.

Литва се запасява с йодни таблетки на стойност 900 000 евро, като преценката на учените е, че евентуален инцидент застрашава безопасността на 1/3 от населението в цялата страна.

„Всичко, което видяхме в сериала „Чернобил“ ще се пренесе тук - сирените, спасителните екипи, хеликоптерите“, казва директорът на Гражданска защита Едгарас Геда, който е и организатор на упражнението. „Хората тук все още си спомнят Чернобил. Много от нашите близки, включително чичо ми, са били част от спасителните мисии, така че черпя опит от първа ръка. Няма да предполагаме дали е възможен инцидент, но въпреки това ще сме готови за такъв“.

Планът е на 1 октомври да завият сирени за ядрена авария с епицентър в Островец. Хората ще получат известия на мобилните си телефони, а националните медии ще информират за катастрофа. Ще има определени зони, в които ще бъдат изпратени екипи от Гражданска защита и армията, за да евакуират населението. На други места пък ще има доброволци, които ще играят ролята на жертви. Те ще бъдат регистрирани, обеззаразени и преоблечени с нови дрехи, след което ще им бъде оказана медицинска помощ и ще им бъде предложена храна.

АЕЦ „Островец“ стартира строежа си през 2012 г., като от тогава са регистрирани поне три смъртни случая. Междувременно кран изпуска корпуса за едно от атомните ядра, разбивайки го в земята. Но най-голямото притеснение на литовците е липсата на прозрачност при проекта.

Компанията-строител на централата е руската „Росатом“ - същата компания, чиито петима учени загинаха след провален ядрен експеримент на 8 август тази година край бреговете на Северодвинск, и същата, която е избрана за доставчик на оборудването за строежа на АЕЦ „Белене.“

Снимка на Десислав Янкулов.

Апокалиптичните сценарии не са от полза единствено на киното. Снимка: jplenio/Pixabay

Руската страна поема изцяло цената за строежа на „Островец“ в размер на 11 млрд. долара.

Жители на Вилнюс си спомнят с тъга събитията около 26 април 1986 г. Пенсионираната медицинска сестра Она Римкиене споделя мнението си, че „атомните електроцентрали принципно са плашещи, но е още по-неприятно, когато една се намира толкова близо“.

Беларус демонстрира спокойствие и апелира за такова към своите съседи, тъй като местните власти са категорични, че „всички мерки за безопасност са спазени“.

Първата доставка на ядрено гориво в АЕЦ „Островец“ се очаква да пристигне на 1 октомври, което обяснява избора на дата за литовското обучение.

През август германският канцлер Ангела Меркел подкрепи позицията на Литва по темата, казвайки, че „трябва да бъдат съобразени най-високите критерии за безопасност“.

Рискът от ядрена авария е нисък“, казва ръководителят по обществена безопасност Сандра Норбутаите. „Но последствията от такава биха били катастрофални. Най-добре да бъдем готови“.

Самият Островец се намира на 600 км. от Чернобил и на 1 900 км. от София.