Правилен ли е терминът “всесезонни гуми”?

Всесезонните гуми са добър избор, ако живеете в район с умерен климат

18:00 | 14 януари 2022
Автор: Антон Груев
 Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

През 1977 година Goodyear представят на пазара Tiempo, първата всесезонна гума. 

Идеята, която стои зад разработката на този тип гума е изключително проста и много примамлива. Вместо шофьорите да сменят гуми по два пъти в годината да могат да шофират целогодишно само един комплект гуми.

Това допадна както на собствениците на МПС, така и на останалите производители на гуми, които бързо последваха Goodyear и започнаха да предлагат на пазара свои модели гуми за всички сезони. 

Какво представляват този тип гуми и правилно ли е наименованието им?

Както вече стана ясно, под наименованието All Season се крие конкретен тип гуми, проектирани да предлагат отлична производителност както през лятото, така и през зимата. 

Макар този термин да подсказва, че гумите са подходящи за всички сезони, това не е напълно вярно. Защото въпреки, че са проектирани да осигуряват прилично сцепление и да имат добра гъвкавост през всички сезони, всесезонните гуми не могат да се справят при тежки зимни условия или в жестоки летни жеги.

Казано иначе, All Season са много добър компромисен вариант и са подходящи за целогодишно ползване, ако живеете в район, в който летата са прохладни, а зимите меки и без голяма снежна покривка. Ако обаче живеете в район, в който зимата е много студена и снежна, те не могат да ви осигурят сцеплението, от което се нуждаете през зимата.

Плюсове на всесезонните гуми

All Season се произвеждат от специални каучукови смеси, които ги правят подходящи за употреба при широк температурен диапазон. Проектирани са да се справят отлично както на сух и мокър асфалт, така и при лек сняг и лед.

Като цяло, тези гуми предлагат редица предимства, някой от които са:

  • Прилично сцепление на мокри повърхности благодарение на сложните шарки на протектора, които помагат за отвеждането водата и предотвратяват аквапланинга.
  • По-дълъг живот в сравнение с гумите, които са проектирани за специфични условия.
  • Подходящи са за оборудване на почти всички МПС - та - от леки автомобили и SUV до седани, минивани и много други

Как да разберете, че гумите, които купувате са всесезонни?

За да сте сигурни, че купувате гуми All Season, трябва да погледнете рамото на гумата.

Тук, освен цялата останала информация за гумата като марка, DOT и размери трябва да има изписани инициали M + S. Ако се чудите какво означават тези инициали, то двете букви всъщност означават английските думи Mud and Snow, което преведено на български значи, че гумите са подходящи за кал и сняг.

Някой модели, освен това съкращение имат на рамото си и символ на снежинка и планина с три върха. Този символ е характерен за зимните гуми и удостоверява, че гумите са проектирани да предлагат отлично сцепление дори при екстремни условия като заледени и заснежени пътища и температури под 7 градуса по С.

Възможно е, в зависимост от марката на гумата на рамото ѝ да забележите акронимът 4S, който също означава, че гумата е All Season (всесезонна).

Другото, на което можете да обърнете внимание е дълбочината на грайферите на протекторите. При този тип гуми грайферите са по-дълбоки в сравнение с протекторите на летните гуми, но са малко по-плитки сравнено със зимните гуми.

Зимни или All Season?

Както споменахме малко по-горе, всесезонните гуми са добър избор, ако живеете в район с умерен климат. В този случай спокойно можете да се доверите на всесезонните гуми и да шофирате с тях целогодишно.

Ако обаче живеете в район, в който температурите през зимата често са екстремни, тогава по-добрият избор със сигурност са зимните автомобилни гуми.