Германските социалдемократи за увеличението на разходите за НАТО: Няма да стане

Американският президент отдавна настоява членовете на Алианса да отделят по 2% от брутните си вътрешни продукти за отбрана

12:45 | 3 май 2019
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп беше рязък с настояванията си Германия да увеличи разходите си за отбрана в рамките на НАТО, обвинявайки Берлин, че дължи „милиарди“. Германска социалдемократическа партия обаче има ясно послание за него: Това няма да се случи, пише Bloomberg.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел се съгласи с исканията на американския президент за отделянето на 2% от брутния вътрешен продукт на страната за отбрана, като отбеляза обаче, че това може да се случи след по-дълъг времеви период от този, за който настояват САЩ.

Представителите на Социалдемократическата партия обаче, която контролира финансовото министерство на Германия и е по-малкия коалиционен партньор на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, бяха ясни в несъгласието си, като посочиха, че отделянето от 2% от БВП за отбрана е произволно искане, което те нямат намерение да изпълнят.

Ако правителството на Меркел не бъде предсрочно свалено, то германските социалдемократи ще останат на власт поне до следващите избори през 2021 г.

„Това е неприемливо и ние не го искаме“, посочи Карстен Шнайдер от парламентарната фракция на германските социалдемократи в интервю тази седмица. Целта от 2% ще увеличи двойно разходите за отбрана, коментира той, като добави, че партията „не смята да следва оръжейния фетишизъм на Тръмп“.

Проучвания показват, че в Германия няма обществена подкрепа за прехвърлянето на милиарди евро от социални програми към оръжейни, отбелязаха социалдемократите. 59% от германците са против увеличението на бюджета за отбрана, докато 27% от тях го подкрепят, сочи изследване на YouGov, публикувано на 4 април.

Международният натиск обаче все още има потенциал да принуди Берлин да изпълни исканията на Тръмп за НАТО, посочиха представители на ХДС.

Заместник-председателят на парламентарната група на Меркел в Бундестага Йохан Вадефул, отговарящ за външната и отбранителна политика, заяви, че германските военни се нуждаят спешно от инвестиции, включително в транспорта и в ново поколение подводници.

"Германия има глобално задължение да поеме отговорност", каза Вадефул в интервю. "Предстои много труден дебат", добави той.

Темата за необходимостта от увеличение на разходите за отбрана в рамките на НАТО вече има многогодишна история. Бившият президент на САЩ Барак Обама също мнокократно повдига въпроса, макар и с не толкова агресивен тон като този на Тръмп. 

 Други европейски членки на НАТО отправиха същите искания, позовавайки се на нарастваща заплаха от Русия на източния фланг на Алианса.