Хонконг не се тревожи от отнемането на статута, част 1

Стивън Енгъл, Bloomberg

15:31 | 1 юни 2020

Имахме на разположение един уикенд, за да преценим как ефектите от нея ще се отразят на Хонконг и неговата роля като международен финансов хъб. Местното правителство публикува изявление от 949 думи на сайта си.

Те заявиха, че „не се тревожат излишно“, от премахването на търговските привилегии, както и от санкциите, които Тръмп обяви в петък.Чухме много изявления от китайски държавни медии и длъжностни лица. Те използват изрази като "обречени на провал" и "американски двойни стандарти".

Ето какво гласеше изявлението: "С дълбоко съжаление отбелязваме, че президентът Тръмп и администрацията му продължават да гледат презрително и да демонизират легитимните права и задължения на нашия суверен да предпазва националната сигурност на специалния административен регион Хонконг. Това е изказване на властите в Хонконг, не в Пекин.

Интересно е, че Пол Чен, финансовият министър на територията даде интервю пред Глабал Таймс, една от китайските медии. Той каза, че действията на Тръмп няма да се отразят особено върху икономиката на територията и че тя се влияе в по-голяма степен от сектора на услугите, а не от производството.

Голям процент от износа на Хонконг е реекспорт от другаде, включително континентален Китай. Въпреки това ударът върху увереността на Хонконг не трябва да се подценява.

Има много въпроси свързани с имиграцията, имотите и миграцията.

От местната консултантска компания Global Home казаха, че в последно време заявленията за емиграция са нараснали  20 пъти. Запитванията са за евентуална емиграция в Тайланд и Европа.

Американската търговска камара в Хонконг обяви, че задържането на най-добрите специалисти може да стане по-трудно, а това от своя страна да намали привлекателността на административния регион за международните компании.

Полицията в Хонконг за пръв път забрани събиранията по повод годишнината от събитията на площад Тянанмън в Пекин на 4 юни 1989г. Организаторите съобщиха, че възпоменателните събития са забранени тази година. Властите посочват „сериозна заплаха” за живота и здравето на общността заради коронавируса.