Куомо за фалита на щати

Ендрю Куомо губернатор на Ню Йорк

12:37 | 24 април 2020
Обновен: 06:24 | 7 юни 2020

Щатът Ню Йорк събира 18-хилядна „армия”,  която започва да проследява произхода на първите заразени с коронавирус с цел намаляване на разпространението с фокус към отварянето на икономиката, каза губернатор Ендрю Куомо.

„Когато намерим позитивен човек, ще го проследим и ще го изолираме”, каза Куомо на редовния си брифинг на 23 април 2020г.

Куомо обяви планове да работи заедно с Кънектикът и Ню Джърси за увеличаване на проследяващата програма. Bloomberg Philantropies ще дари 10,5 млн. долара в подкрепа на тези усилия. /Майкъл Блумбърг е основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, компанията-майка на Bloomberg News/.

Куомо каза още, че не е решил дали да отвори училищата преди края на учебната година.

Губернаторът на Ню Йорк каза още, че не може да допусне фалит на щати.

Сенатор Маконъл каза тази седмица, че тези щати, които са силно обременени с пенсионни задължения за публичните служители, главно управлявани от демократи, би трябвало да бъдат оставени да фалират, вместо да използват помощи, за да закрепят бюджетите си.

"Обсъждаме финансирането на щатските и местните власти. И това не беше включено в проектозакона, който беше приет вчера. Всеки път ми казваха, не се притеснявайте, ще го включим следващият път. Веднага щом Сентатът гласува сегашния проектозакон, сенатор Мич Макконъл каза, че може би щатите трябва да обявят фалит. Това е едно от най-глупавите предложения за всички времена.", каза Куомо.