Брайън Мойнихан за Фед

Брайън Мойнихан, председател и директор на Bank of America

10:36 | 13 април 2020
Обновен: 02:34 | 5 юни 2020


Федералният резерв започна с много програми за ликвидност, със стабилизиране на пазарите. Законът за стимулите одобрен от Конгреса е начин да задържат хората на работа. За нас в Bank of America е най-важно персоналът да запази работата си. И много други работодатели мислят така. Важно е да се задържат хората на работа, домакинствата да продължат да получават пари и да се поддържа основния растеж на икономиката.

Другият въпрос е как да помогнеш на малките бизнеси да се справят. И това е програмата, която обявиха че ще започне да се прилага от петък. Ключът към това е колко бързо ще дойдат тези пари до банковата индустрия от името на Конгреса, президента и администрацията. Те работят върху поредица от закони, регулации, които са в процес на публикуване, започват да се публикуват и просто умоляваме клиентите да бъдат търпеливи.

Моят съвет е клиентите да се върнат към банките си, с които вече имат взаимоотношения, защото ще има документация. Милиони клиенти ще дойдат при нас и ще ги включим в програмата, ако желаят и ще бъде много добре, защото ще можем да им изплатим парите, които са осигурени за това и ще могат да платят на служителите си, а също и да покрием известна допълнителна помощ за малките бизнес в това трудно време.

Ще го подготвим и това ще задейства хиляди хора, които ще могат да попълнят дигитални формуляри. Мисля че ако всеки може да го направи по един организиран начин, това ще бъде много добре за американската икономика.

 

Ако погледнем помощта за американската икономика, обема на стимулите, фискалната и монетарната подкрепа и този 25% спад на икономиката през второто тримесечие, а след това пресметнем чистата стойност в долари от 5 трилиона, при 4 тримесечия – 20 трилиона годишно, това надминава количеството помощ отпусната за пазара.

Всичко това е предназначено, за да ни изведе от другата страна на кризата по-бързо. Няма никакви структурни проблеми в икономиката.

Това е криза в здравеопазването.

И смятам, че ако преодолеем тази криза, ще излезем от другата страна и ще започне възстановяване. И същото казват и нашите икономисти. Така че хората са се настроили за спад през второто тримесечие заради новата безработица през миналите седмици и гадаят какво ще се случи тази седмица.

Ще има по-дълбок спад, но повечето икономисти, с които се срещам вярват, че когато се излезе от другата страна, икономиката ще се възстанови почти до предишните си нива на растеж по някое време следващата година, което е доста бърз обрат.