Как ЕК следи ситуацията с вируса в Италия

Стела Кириякидис, европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните

17:43 | 24 февруари 2020
Автор: Иван Николов

Комисар Стела Кириякидис следи ситуацията в Италия, където бе обявена карантина в десетина селища в Ломбардия и Венето през почивните дни..

"През последните дни, аз съм в постоянен контакт с министър Сперанца и бях уведомена, че се предприемат всички мерки за проследяването и ограничаването на разпространението на Covid-19. Искам да повторя думите на комисар Ленарчич и да похваля италианските власти заради бързите и ефикасни действия при пълна прозрачност, каквато смятам за много важна", каза Кириякидис на брифинг в Брюксел на 24 февруари.

"С оглед на последните събития, поискахме от Европейския център по превенция и контрол на заболяванията да обнови оценката си за риска, като вземе предвид развитието на ситуацията в Италия и да разработи евентуални сценарии и мерки, които да се вземат. В момента, тази оценка на риска се обсъжда от консултативния форум на центъра и ще се обсъди и със страните членки на среща, която ще се състои днес организирана от комисията по здравеопазване".

"Разглеждаме възможности за активирането на различни финансови механизми в рамките на ЕС, за да предоставим подкрепа в случай на нужда".

"Разбира се, трябва да приемаме ситуацията много сериозно, но не трябва да се поддаваме на паника и, още по-важно, на дезинформация. Трябва да сме напълно единни в реакцията си, съгласувани и координирани. Трябва да се информираме взаимно в реално време, защото само с такава координация ще можем да се справим със ситуацията".