ЕС ще се превърне в изкупителна жертва на вътрешнополитически борби

Христо Панчугов, политолог, Светът е бизнес, 15.06.2018

21:00 | 15 юни 2018
Христо Панчугов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Панчугов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България си бе поставила за цел да интегрира Западните Балкани в ЕС, а Европейската комисия излезе с комуникация, в която се казва, че наистина е време да се върви напред и може би е време да се отворят преговори с Албания и Босна и Херцеговина, но не се случи нито едно от тези неща. Това коментира Христо Панчугов, политолог, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Срещата на високо равнище в София, която трябваше да вземе някакво подобно решение, всъщност направи крачка назад. За пореден път не създаде ясен и обозрим план за това как изглежда интеграцията на Западните Балкани в европейския контекст. Всичко това трябва да започне от начало“. Според него огромно е и разочарованието в самата Македония, където имаше очаквания да бъдат предложени конкретни план и дата за приемането на страната, но това за пореден път не се случи.

Панчугов коментира и две от кризите, които в момента се случват в Западна Европа. Според него Ангела Меркел все повече си дава ясна сметка, че мигрантската криза ще се преодолее с европейско решение и че ЕС трябва да намери сили да убеди всички държави вътре, че трябва да споделят тежестта на този проблем.

Според него Великобритания наистина не е знаела в какво се забърква с организирането на референдум за Brexit. До голяма степен е било съвместно усилие на Великобринатия и ЕС да намерят най-добрия възможен сценарий, за това да се уважи едновременно желанието на британците, но и да се запазят устоите на ЕС.

„Истинският проблем във Великобритания към този момент е обещанието, което английското правителство пое, за това да не се наруши границата и връзката между Северна Ирландия и Република Ирландия. Това бе поето като ясен ангажимент. За съжаление, този ангажимент обаче минава през това Великобритания да остане част поне от митническото споразумение с ЕС и до някаква степен да остане част от общия пазар на ЕС".

Повече по темата очаквайте във видео материала.