Трансформацията на Галата в газохранилище ще повиши енергийната сигурност на България

Гари Левесли, ръководител Business Development в Petroceltic и член на британско-българската бизнес асоциация, Светът е бизнес, 29.05.2018

22:00 | 29 май 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Създаване на ново газохранилище „Галата“ няма да замени, а ще допълни това в Чирен. Това каза Гари Левесли, ръководител Business Development в Petroceltic и член на британско-българската бизнес асоциация, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Находище „Галата“ имаше най-много запаси на газ, но в момента те са почти изразходвани. Според договора за концесия, след изразходването на запасите на газ, „Галата“ ще се превърне в газохранилище. Понастоящем единственото газохранилище е в Чирен. „Галата“ може да се въведе лесно в експлоатация, тъй като вече има необходимата структура. Притежанието на две газохранилища е много по-гъвкаво и ще повиши енергийната сигурност на България, коментира още Левесли.

Той коментира и сегашните търговски отношения между България и Великобритания, като ги определи като добри и добави, че имаме здравословна търговска среда, добър износ от Великобритания към България и обратно.

Според Левесли Brexit няма да окаже сериозно влияние на търговките отношение между двете страни.

Най-голямото предизвикателство в контекста на Brexit  е несигурността. Докато няма окончателно споразумение между Великобритания и ЕС хората винаги ще се питат какви ще са резултатите, но ще има разумно споразумение, защото в противен случай и Великобритания, и ЕС ще изгубят много.

При отношенията между Великобритания и България също има фактора несигурност, продиктуван от  Brexit, но ще продължим да виждаме ръст в търговията между Великобритания и България. Британските компании са загрижени за несигурността, но са положително настроени за продължаването на бизнеса и търговията.

По темата за газовия хъб "Балкан" и предстоящото му изграждане Левесли изрази положителна нагласа и посочи, че вероятността да той да бъде изграден е над 50%. 

Хубаво е че правителството на България гледа напред, но що се касае до осъществяването на газовия хъб Балкан стоят много въпроси, които не зависят от българската държава. Зависи кои газопроводи ще бъдат изградени и какви маршрути минават по тях, какви ще са източниците на газ – дали това ще е Русия или Азербайджан, или втечнен природен газ от Гърция или Хърватска. ЕС иска либерализация на енергийния пазар, за да даде своята подкрепа на този газов хъб и в крайна сметка всеки газов хъб се нуждае от ефективно съхраняване на газа, за да бъде ефективен и самия той.

Petroceltic, чийто ръководител е Левесли, е най-големия британски инвеститор в България. Инвестициите на компанията започват през 2000 г., а през 2004 г започва добивът на газ от Черно море. Досега компанията е инвестирала над 500 млн. долара, което я превръща в най-големия производител на газ в България. В пиковия сценарий Petroceltic ще произвежда около 15% от газа в страната. 

Повече по темата вижте във видео материала.