Финансирани от Alibaba финландци купуват българската MammothDB

Сделката е за неназована сума

11:11 | 28 март 2018
Обновен: 11:11 | 28 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Финландската технологична компания MariaDB Corporation, която е разработчик на системите за анализ на данни с отворен код MariaDB, обяви, че е придобила българската компания за анализ на бази данни MammothDB за неназована сума.

Екипът на базираната в София българска компания ще се присъедини към този на финландския купувач. Основаната през 2010 г. от Стив Кайл българска технологична фирма успя да привлече до този момент инвестиции за около 1,8 млн. долара, а сред инвеститорите бе и ръководеният от Елвин Гури фонд Empower Capital, който вложи средства в началото на 2015 г.

„Софтуерната компания, в която инвестираме, не е случайно избрана. Тези момчета правят анализа на big data много по-лесен, особено в индустриални предприятия. Така че решихме, че има добавена стойност в тази инвестиция“, каза Гури в интервю за Investor.bg преди две години

MammothDB отчете през 2016 г. 100% положителен годишен ръст. Екипът на компанията е от почти 50 души, с който стартъпът обслужва големи клиенти в Европа, Америка и Азия. Сред клиентите на българския стартъп е например DHL, която с решение на MammothDB анализира натрупаните до момента данни и на тази база предвижда бъдещите разходи за въздушен транспорт за месец напред. Друг известен клиент на българския стартъп е Cisco, която използва разработения от българската компания аналитичен инструмент за обемната информация от системите за онлайн поддръжка, свързани с гарантирането на качеството на услугите на компанията. Рекламната агенция Publicis от своя страна разчита на MammothDB за анализа на социалните медии сред множество платформи и потоци от данни. 

Интервю с основателя на MammothDB Стив Кайл за предаването UpDate вижте тук!