VIB

Събота, 21.30 часа

Автор: Биляна Митева

 

VIB представя българския аниматор Димитър Петров, автор на проекта "Златната ябълка"

"Златната ябълка" e телевизионен анимационен сериал, който за първи път обединява всички символи от българския фолклор - самодиви, змейове, тримата братя, Баба Марта и Златната ябълка и други

Димитър Петров, автор на проекта "Златната Ябълка", София 2016. Снимка: Б. Митева/"VIB"-BloombergTV Bulgaria Димитър Петров, автор на проекта "Златната Ябълка", София 2016. Снимка: Б. Митева/"VIB"-BloombergTV Bulgaria

Младият аниматор и фолклорист Димитър Петров напуска престижната си позиция в Cartoon Network Studios Europe в Лондон и се завръща в родния си град София, за да реализира първия по рода си проект, в който българският фолклор, митове и легенди оживяват на екрана.

Филмът му носи заглавието "Златната ябълка" - телевизионен анимационен сериал, в който виждаме самодиви, змейове, тримата братя и символи като Златната ябълка.

Анимацията в детайли пресъздава родните традиции - музиката е "нарисувана" чрез българските шевици, костюмите следват стриктно традиционните, а къщите във филма са в традиционния възрожденски стил. Димитър Петров обединява около този проект български аниматори, разпръснати по цял свят.

Много от тях се завръщат у нас и вече рисуват епизодите на бъдещия сериал.  А той трябва да покаже на света българските митове и легенди и да припомни колко богат и великолепен е фолклора на нас - българите.

Проектът "Златната ябълка" се финансира първоначално от краудфъндинг. Успехът на кампанията се дължи на дарения от български емигранти.

"Златната Ябълка" се превърна в национална кауза за опазване на родното фолклорно наследство и пресъздаването му по модерен начин и със съвременни средства.

[video]

Последни новини
Още от VIB (Very Important Bulgarians)