В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Пазарите очакват споразумение от ОПЕК+, ролята на САЩ остава неясна

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 08.04.2020

Пазарите са оптимистично настроени относно предстоящото заседание на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори. Очакванията са да бъде постигнат консенсус, но има неяснота относно участието на САЩ, ако се стигне до сделка. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Според анализатори решението на ОПЕК+ да притиска страни извън картела е разумно, но то е безпрецедентно”, коментира Митренцев по повод исканията на организацията страни като САЩ и Канада също да намалят производството.

По думите на Митренцев е трудно да се предвиди дали САЩ биха се включили в нещо подобно, но е възможно да има изненади в рамките на срещата на енергийните министри на Г-20 в края на тази седмица.

“За стабилен ръст на петролните цени трябва да има доста сериозно понижение на производството... Трябва да видим съвместна работа на целия свят”.

Още по темата

Анализаторът коментира и търговията на европейските борси. Той посочи, че негативизмът на инвеститорите се дължи на невъзможността на финансовите министри на страните членки на еврозоната да постигнат консенсус за мерките в подкрепа на икономиките.

“Франция, Италия и Испания искат да бъдат въведени инструмени за съвместен дълг, докато Германия и Нидерландия са против това”, обясни Митренцев.

“Очаква се икономиката на еврозоната да се свие с 10% през 2020 г., така че наистина трябва да бъдат предприети мерки скоро”.

Според Митренцев централните банки към момента са в период на изчакване, за да видят какви ще са последствията от решенията им. “Не е изключено да видим отрицателни лихвени проценти”, прогнозира анализаторът, като добави, че това е възможно и за САЩ въпреки по-ранните коментари на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие