В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Как ще изглежда енергийната система на бъдещето

Камелия Славейкова, изпълнителен директор, Shell Bulgaria, В развитие, 21.02.2020

На прага сме на трансформация на енергийната система, която води до нови по-чисти форми на енергия. Говорим за бъдеще на мобилността, основано на нови горива, които са с по-ниско въглеродно съдържание. Това каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор, Shell Bulgaria, в интервю за предаването "В развитие". 

По думите й такива са биогоривата, както стандартните, така и усъвършенстваните, които водят до намаляване със 70 или 80% на въглеродните емисии. 

"Въглеродът, електрическата мобилност и различните производни на природен газ, като втечнен природен газ и много други, са сред тях", изброи Славейкова. 

Тя посочи, че използването на тези продукти води до намаляването на емисиите и има положителен ефект за чистотата на въздуха. 

"Някои биогорива вече се прилагат. Електрическата мобилност е в действие. Има зарядни станции, електрически автомобили, хибридни автомобили, просто това трябва да се развие във времето", обясни изпълнителният директор на Shell Bulgaria. 

"Може да се каже, че водородът е сред горивата на бъдещето". 

Тя посочи, че има има пилотни проекти в някои страни в Европа като Германия, но там добрата инфраструктура не е достатъчна да се развие този нов източник на енергия. Експертът каза, че в Германия има 80 водородно зарядни станции, а само 600 такива автомобила 

"Има нужда от стимулиране на закупуване на такива автомобили, за да може да се използва по-ефективно инфаструктурата и да се наложи този нов източник на енергия като по-широк на пазара", каза експертът. 

Тя посочи и че различните производни на природния газ също имат бъдеще.

"За втечнения природен газ има широк пазар в Западна Европа, надявам се да влезе скоро в България - има нужда от правна рамка и стимулиране както на транспортните компании, така и на потребителите на този вид гориво", смята Славейкова. 

Според нея потребителската нагласа е изключителна важна и допълни, че това е от изключително значение, когато става въпрос за намаляване на вредните емисии от различните видове източници на енергия. 

"Бизнесът има важна роля - въведохме практика за закупуване на 100% зелена енергия за опериране на нашите обекти и в резултат на това намалихме сериозно въглеродния отпечатък на нашата дейност. След като закупихме първите сертификати за 100% зелена енергия, много други компании закупиха такива сертификати", посочи добрия пример тя. 

Още по темата

"Все по-енергична ще е мобилността през следващото десетилетие, ще включва много енергийни решения, много източници на енергия, които ще позволят на клиента да направи избор", е прогнозата на Славейкова.

Гледайте целия разговор във видеото

Последни новини
Още от В развитие