Неуспехите на две петролни компании показват тежкия път за индустрията

След обявяването на финансовите си резултати в петък Exxon и Chevron загубиха общо около 19 млрд. долара

13:34 | 2 февруари 2020
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Американските енергийни гиганти Exxon и Chevron предприемат различни подходи, за да се справят с нарастващите настроения срещу употребата на изкопаеми горива. Проблемът е, че нито една от тези стратегии не работи, пише Кевин Кроули за Bloomberg.

Exxon използва спада на цените на петрола и природния газ като възможност да финансира редица мегапроекти по целия свят.

За разлика от него Chevron се придържа към строги икономии до такава степен, че главният изпълнителен директор на компанията Майк Уирт призна, че звучи като „счупено радио“, повтарящо мантрата на финансовата дисциплина.

Компаниите отчетоха най-лошите си резултати от години насам в петък заради слабото представяне в повечето си бизнес направления. Произходът на голяма част от настоящите им проблеми може да се свърже с революцията на щистовото производство в Америка, която за малко над десетилетие сложи край на местния недостиг на прерол и природен газ и създаде привидно неограничен източник на доставки, намалявайки цените на енергийните продукти.

Нарастващият натиск върху индустрията да обърне повече внимание на екологията изтласка множество инвеститори от сектора. Делът на енергийните компании в индекса S&P 500 се сви до 3.8% от 16-те процента от 2008 г.

Делът на енергийния сектор в S&P 500 се свива. Графика: Bloomberg 

Акциите на Exxon поевтиняха с 4.1%, след като компанията обяви разочароващ резултат за четвъртото тримесечие. Въпреки това неиният главен изпълнителен директор Дарън Уудс остава непоколебим в изпълнението на инвестиционен план за 35 млрд. долара годишно, който има за цел изграждането на петролни и газови проекти в Гана и Мозамбик.

Това е класическа антициклична стратегия: Инвестирайте докато цените са ниски и конкурентите са се отдръпнали и извлечете ползите, когато цикълът се промени.

„Въпреки че бихме предпочели по-високи цени и маржове, не искаме да губим възможността, която ни осигурява тази ниска ценова среда“, заяви Уудс по време на конференция. Той добави, че Exxon има възможност да използва финансовия си капацитет или да поеме дълг, за да преследва целите си.

Chevron в същото време вижда шистовата революция като коренна промяна на пазара, която принуждава индустрията да се адаптира. Компанията отчете най-голямата си загуба за тримесечие от 10 години насам в петък.

Шефът на Chevron потвърди ангажимента си за намаляване на разходите и увеличаване на капиталовата ефективност. Той остави до голяма степен на заден план проектите в далечни локации, а компанията смята да постигне реални печалби от шистово или нетрадиционно производство.

Загубите на големите енергийни производители. Графика: Bloomberg

Докато Chevron взе „брилянтно решение“ да се откаже от споразумението за 32 млрд. долара за закупуване на Anadarko Petroleum миналата година, съществува тревога, че петролният гигант все още може да търси опция за сделка за увеличаване на растежа, смята анализатор. Той добавя, че инвеститорите са загрижени относно трърде ниските нива на растеж и инвестиции на компанията и същевременно твърде високите нива при Exxon.

Акциите на Chevron поевтиняха с 3.8% в петък - най-големият спад на цените им от 9 месеца насам.

След обявяването на финансовите си резултати в петък Exxon и Chevron загубиха общо около 19 млрд. долара.