В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

ИПИ: Бизнесът вече ще се насочва към Северна България

Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, В развитие, 17.02.2020

Бизнесът ще се насочва към Северна България, но трябват и добри транспортни връзки. Това каза Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

По думите му има индикации, че бизнесът, който преди се е насочвал към най-развитите области, вече ще търси развитие в Северна България. 

"Ниските заплати са привлекателни за инвестиции, но в индустриализираните области в страната те не са чак толкова ниски. Затова можем да видим повече инвестиции в Северна и Северозападна България, където заплащането е по-ниско", каза той. 

Експертът коментира проучването на ИПИ за регионалните профили и икономически показатели. За осма поредна година Институтът за пазарна икономика представи „Регионални профили: показатели за развитие” – единственият по рода си алманах на регионалното развитие в България. Изследването се основава на 62 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. Всички данни са представени в изданието, както и на специализираната страница на ИПИ.

"Най-забележимата трансформация, която няма как да не споменем на първо място, е индустриализацията и все по-разпространяващата се преработваща промишленост извън София и областта. Преди наблюдавахме концентрация на растежа в София, но в последните години се наблюдава голяма икономическа активизация и в други области - Варна, Стара Загора, Пловдив, Русе", каза той.

Николов обясни и че има части от страната, които остават встрани от тези процеси.

"Интересен казус е Благоевград, в който наблюдаваме западане на шивашката индустрия и има свиване на производството на тютюневи изделия. Но в Монтана са най-тежките условия на пазара на труда - с най-трайна безработица и най-малко инвестиции", каза той. 

Пазарът на труда е най-интересен, обясни експертът. 

"Добрич се развиваше добре, но започна да се забавя последните 1-2 години. И искаме да видим разтваря ли се ножицата. Тази динамика се задържа. София, Варна, Стара Загора, Пловдив, Русе се развиват по-бързо. София се развива много бързо заради софтуерния бранш. Напред са и областите, които могат да се похвалят с инвестиции". 

265 истории за икономика - така ИПИ искат да се покаже реалното положение във всичките 265 общини на България, като се фокусират върху това да видят кои области изостават и кои напредват.

Николов обясни и че най-видимите проблеми са за образователната структура и инфраструктурата и допълни, че областите, които се индустриализират много бързо, се ползват и от хора със средно образование. 

Още по темата

Той коментира и че трябва да се окрупнят общините в страната. По думите му, ако техният брой е 140, ще е по-оправдано. 

Последни новини
Още от В развитие