Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Парите за кохезия да не отиват само към най-бедните региони у нас

Димитър Манов, управител на консултантска фирма "Сибола", Бизнес старт, 13.02.2020

09:52 | 13 февруари 2020
Димитър Манов, управител на консултантска фирма "Сибола". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Манов, управител на консултантска фирма "Сибола". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наливането на средства от кохезионните фондове в най-бедните региони на България не е ефективно. По-добре е със средствата да се развиват общини, които все още не са обезлюдени и в тях има потенциал.Това каза Димитър Манов, управител на консултантска фирма "Сибола", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"За съжаление разговорите за кохезионна политика в България са за самото усвояване на средствата от Европейския съюз (ЕС) за нея, а не как по-ефективно да се разходят", посочи Манов. Той отбеляза, че дебат за подобряване на ефективността от разходите за кохезионна политика у нас ще доведе до ползи. 

"Като цяло кохезионната политика и политика за подкрепа на земеделските райони са основните пера на европейския бюджет, затова представляват съществена част от дебата за разходването му. По отношение на кохезионната политика имаме доста съюзници".

Димитър Манов очерта нова тема в рамките на дебата от страна на ръководството "Обнови Европа", а именно продължаващата подкрепа на държавите от Източна и Южна Европа с логиката, че те са нетни бенефициенти на човешки ресурс за държавите от Западна Европа.

"Разликите в стандарта у нас са намалели".

"Повече европейски средства за отбраната, иновациите, Зеления пакт и климатичните промени и миграцията са напълно естествени, но основните политики ще продължат да са водещи", допълни Манов.