В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Райфайзенбанк: Ръстът на кредитирането у нас е здравословен

Емил Калчев - икономически анализатор на Райфайзенбанк, В развитие, 06.02.2020

Ръстът на кредитирането у нас се дължи на ниските лихви, които са валидни на пазара. В голяма степен той е движен и от растежа на икономиката, който според Националния статистически институт ще достигне 3.5% през 2019 г. Така Емил Калчев - икономически анализатор на Райфайзенбанк, коментира отчетения от Българската народна банка годишен ръст на кредитите у нас от 7.4% към края на миналата година в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

„В момента кредитирането у нас расте с умерени темпове, а не както в годините преди кризата, когато ръстът беше двуцифрен“, отбеляза Калчев.

По думите на госта именно предприетите мерки от банките в годините след кризата от 2008 г. са причината за намаляващия дял на "лошите" кредити.

„Мерките на банките наистина водят до едно по-добро оценяване на риска при кредитирането, което е гаранция, че бъдещите "лоши" кредити няма да се увеличат“.

Още по темата

„Очаква се нивото на "лошите" кредити плавно да намалява и да се запази на сравними нива, тъй като до момента няма сигнали за влошаване на бизнес средата или за очаквано драстично покачване на лихвите“, отбеляза гостът.

„Така погледнато можем да кажем, че кредитния портфейл на банките е здрав... У нас той също е на добро ниво“.

„Относителният дял на кредитите към БВП у нас не е сред най-високите в региона на Централна и Източна Европа“, посочи Калчев, като поясни, че мястото на България е накъде по средата.

Според него основната причина за ръста при депозитите е огромната ликвидност в европейската икономика.

Гледайте целия разговор във видео материал.

 

Последни новини
Още от В развитие