В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Компаниите за бързи кредити преминават към нови бизнес модели

Тихомир Тошев, кредитен консултант, управител на КредитЦентър, В развитие, 26.11.2019

19:45 | 26 ноември 2019

Компаниите, които отпускат бързите кредити, отчитат ръст на кредитирането през третото тримесечие, показва банковата статистика. Предварителните данни на БНБ показват, че в края на септември вземанията на компаниите, специализирани в кредитиране, са в размер на 2 млрд. 775 млн. лв. Увеличават се с 14,1% на годишна база и с 4,2% на тримесечна.

Бързите кредити вече не са толкова бързи. Старият модел на работа, успешен в период на криза, когато доходите са били по-ниски, а безработицата - по-голяма, са изчерпа. В момента доходите растат, имаме добра икономическа среда. Компаниите за бързи кредити преминават към нови бизнес модели. Това разкри Тихомир Тошев, кредитен консултант, управител на КредитЦентър, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Започнаха да се предлагат различни типове кредити от фирмите, конкурирайки банковите оферти. Видяхме и по-сериозно участие в сегмента на ипотечните кредити от компании, предлагащи бързи такива".

Гостът уточни, че в момента фирмите за бързи кредити са най-активни в предлагане на бърз потребителски кредит, от 1000 до 5000 лв., и бързи ипотечни кредити.

Тошев обясни, че стоковото кредитиране е сегментът, към който са се насочили банковите институции, които имат интерес към бързото кредитиране.

Според госта бързите кредити не са подходящи в дългосрочен период, и по-специално акцентира върху риска от бързите ипотечни.

"Спадът на лошите заеми се дължи на добрата икономическа среда у нас към момента".

"Ако някоя компания за кредитно консултиране иска пари, са длъжни да ви уведомят колко ще струва услугата", каза още кредитният консултант.

Гледайте целия разговор във видеото.