В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Софийската стокова борса отчете 25% по-висок оборот за 2019 г.

Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, В развитие, 17.01.2020

Оборотът на Софийската стокова борса е 450 млн. лв., което е 25% ръст в сравнение с предходната година. Има ръст и при броя на сключените сделки - те са над 1100 за цялата година. Това е увеличение с над 11%, каза Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.  

Ръстът и оборотът не е самоцел, посочи Симов и заяви, че е имало активна търговия, както със зърно, така и с горива. 

"Това послужи да станем един универсален реален пазарен измерител за цените на стоките", каза той след представянето на отчета на борсата за 2019 г. 

Основните борсови стоки са отчели различни изменения в цените, като поскъпването при някои от тях е достигнало не повече от 30%. Активността на борсовите участници е била по-висока от 2018 г. 

 По думите му тези резултати се дължат и на активността на брокерите, но не само. 

"Клиентите също бяха по-активни. А може би и ние малко се самоусъвършенстваме - създадени сме преди 29 години", каза той. 

На борсата има и повече брокери. 

"Това е свободна професия, брокерите работят за своя интерес, защото колкото повече работиш, толкова повече може да получиш като приход. Има ръст, но и брокери, които отпадат от активната търговия". 

За търговията със зърно и как тя се развива, Симов даде пример със САЩ, където между 3 и 5% от търговията минават през борсата, а останалите 95% се сключват по борсови цени. Такава е и задачата на борсата у нас, посочи той. 

Най-активно търгуваните стоки отново са горивата, но това е традиция за Софийската стокова борса вече години наред, посочи експертът, както и зърното, на трето място са металите.

"Цените на пшеницата от септември насам са се вдигнали с 20-25%. Това е типично за зимните месеци, но и за по-активната търговия. Като че ли има вече недостиг на пшеница на отделните пазари", каза той. 

За цената на хляба, за която текат спекулации, той посочи, че фактори са не само пшеницата и нейната производна - брашното,но електроенергията, цената на горивата, и не на последно място човешкият фактор - трудовите възнаграждения. 

"Пазарите не индикират притеснения за основните борсови стоки - петрол, зърно".

Прогнозата му е да се запази тенденцията за леко, но продължаващо поскъпване при зърнените култури. 

Още по темата

Има и разлики в тенденциите по света и у нас. Такава стока е олиото, което у нас поевтинява, а в световен мащаб поскъпва. 

Целия разговор гледайте във видеото

Последни новини
Още от В развитие