В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

САЩ все повече залагат на България като лост за влияние на Балканите

Доц. Александър Сивилов, историк и преподавател в СУ, В развитие, 04.12.2019

България е интересна за САЩ до голяма степен като една част от пъзела в противопоставянето с Русия. За американците е важно до колко биха могли да противостоят чрез нас на определени икономически и енергийни проекти на Русия. Другото е, ако влошат още отношенията си с Турция, да разполагат с още един доста близък съюзник в региона в наше лице, коментира доц. Александър Сивилов, историк и преподавател в СУ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

ашата политика към САЩ винаги е била доста ясна в последните години. Категорично заявявам, че сме техен най-близък партньор на Балканите и се стремим да спазваме американските интереси тук".

Доцент Сивилов посочи, че САЩ вече считат България като един от техните близки съюзници. "САЩ вече не приемат Турция за свой основен партньор на Балканите и в този смисъл можем да се окажем техен основен такъв на Балканите", изтъкна той, изразявайки безпокойството си, че в много отношения обаче се проявяваме като подчинена на САЩ държава. 

Още по темата

Гостът не очаква бързо да се стигне да отмяна на визовия режим просто защото самата политика на Тръмп е такава, че не набляга на това, особено предвид отношението към мигрантите.

"Можем да очакваме по-голяма обвързване в сферата на сигурността и да купим още оръжия на следващ етап вероятно и предвид създаването на координационния център във Варна".

По думите на Сивилов въпросът пред България е: дали САЩ ще успеят да навлязат по-осезаемо в сектори на икономиката.

Още по темата

При направен паралел с Гърция доцент Сивилов подчерта, че чисто геостратегически сме по-назад спрямо южната ни съседка.

Гостът смята, че най-големият ни проблем е, че в много от случаите не търсим следване на българските интереси, а предлагаме прекалено много неща - а така цената на България пада.

"България криволичи в отношението си към Русия, а Русия тълкува това като неясна позиция и че действаме под чужд натиск".

Историкът изрази опасения, че ако отношенията на Германия и САЩ се влошат, ние ще сме в сложна ситуация. "САЩ ще продължават да се опитват да ни използват във връзките са ЕС, а ние се стремим да поддържаме идеални отношения с Германия", уточни той.

Преподавателят отбеляза, че Европа трябва да преразгледа отношенията си с Русия, ако търси независимост от външни играчи.

 

Последни новини
Още от В развитие