В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Квалифицирани кадри и законност биха привлекли повече американски инвестиции у нас

Петър Иванов, изпълнителен директор на AmCham, В развитие, 02.12.2019

20:50 | 2 декември 2019
Петър Иванов, изпълнителен директор на AmCham. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Иванов, изпълнителен директор на AmCham. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За повече инвестиции в държави като България се гледат фактори като географско положение, достъпност до пазари, наличие на квалифицирана работна ръка, дали чуждестранните инвестиции се защитават, има ли законност в държавата. Това коментира Петър Иванов, изпълнителен директор на AmCham, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"На срещата между американския президент Доналд Тръмп и премиера на България Бойко Борисов може би 50% от компаниите за първи път откриваха България, а имаше и вече инвестирали компании. Благодарение на този микс се зададоха доста адекватни въпроси от тези, които вече са в България".

Петър Иванов изтъкна факта, че имаме много солидни математически умения, но университетите ни не произвеждат кадрите, които са на световно ниво. Освен това той добави и липсата от инженери, която според него се усеща във всички области.

По време на срещата са били зададени и въпроси относно отбранителната индустрия, която според госта е една от ключовите на база отношенията между двете държави.

"Индустрията отдавна не е това, което беше. Никой не прави унифицирана машина, произведена изцяло от една държава - тя съставена от най-добрите компоненти от различни държави".

"Сделката с Lokcheed Martin не е просто сделка за 8 самолета", подчерта гостът.

Иванов отбеляза още, че в Китай, Русия и Турция инвестициите се реализират най-лесно.

"Военната промишленост, информационните технологии, комуникациите, биотехнологичната индустрия и фармацията могат да бъдат основата на дългосрочното развиване на търговските взаимоотношения САЩ-България".

Петър Иванов отчете и необходимостта от развиването на дейта центрове.