Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Шпионският скандал в Сърбия - отражение на политиката на Русия за Балканите

Георги Проданов, политилог, Клуб Investor, 27.11.2019

21:00 | 30 ноември 2019
Георги Проданов, политилог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Проданов, политилог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако тръгнем от отзивите за визитата на българския министър-председател в САЩ, това, което със сигурност остана много лошо комуникирано, беше успешното посещение на българската делегация във Вашингтон. Акцентът беше върху това как изглежда делегацията, как са преминали срещите, а не толкова върху нещата, които бяха коментирани. Това каза политологът Георги Проданов, в предаването „Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Според госта Борисов е отишъл в САЩ с определени задачи, като двете водещи неща бяха свързани с енергийната сигурност.

„На първо място беше да получим разрешение руски фирми да строи АЕЦ Белене и в този строеж да участва и американска фирма. Задачата беше да убедим американците, че проектът е по-скоро български интерес, отколкото руски. На второ място - договарянето на Турския поток и интерконекторната газова връзка, цената на която беше договарянето на втечнен газ“

Относно казуса с визите гостът коментира, че според него това е част от комуникационната стратегия.

„Да се вземе политическо решение би бил единственият вариант относно въпроса с визите. Лично аз не виждам основание в момента да се вземе такова решение, но доколкото насреща стои Тръмп, нещата могат да се случват бързо и в посока, в която никой не е очаквал“, допълни още Проданов.

Проданов коментира и шпионския скандал в Сърбия, при който беше намесено и името на България.

„За мен и нашият скандал, и сръбският са разчистване на вътрешнополитически сметки, насочени към структури, които имат подкрепата на Русия“, каза той.

Политологът е на мнение, че българският шпионски скандал през септември е предупреждение към евентуална намеса на руски фактори в местните избори в София. Георги Проданов обсъди и скандала с изтеклия запис в Сърбия.

„Сърбия показа жълт картон на Русия от гледна точка на това, че създаването на нова структура на Балканите, която да бъде паралелна на европейската интеграция, не би трябвало да бъде възможна“

По негови думи замесването на България в целия скандал е с неоправдано силна реакция при намесата на двама вицепремиери.

„Нещата изглеждат като отражение на политиката на Русия спрямо балканските държави. Тя има ясна политика по отношение на Сърбия и Гърция, но неясна политика по отношение на България.“, допълни Проданов.