В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Фед вероятно ще се опита да повиши инфлационните очаквания през 2020 г.

Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ, В развитие, 28.11.2019

Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Федералният резерв на САЩ (Фед) засега предпочита да запази политиката си непроменена. Тази неутрална позиция може да продължи и през 2020 г. Ако инфлацията премине 2%, биха се наложили едно или две повишения на основните лихви, заяви Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Възможно е да се извърши промяна в стратегията с цел повишаване на инфлационните очаквания".

"Каналът, който действа на бизнес инвестициите, идващ от несигурността, се прехвърля и при заплащането", подчерта Петър Петров.

Още по темата

"Потребителското доверие се възобнови. Секторът на имотите доведе до благоприятен ръст на БВП".

Петров разкри, че кривата на доходността е възстановила малка част, което показва, че перспективите в момента са малко по-благоприятни, отколкото бяха по-рано. "Няма вариант за драстично разминаване в диапазона между късия и дългия край. В момента, когато икономиката е в криза, тогава спредът е най-широк. Кривата ще остане плоска на база на инструментариума на Фед", отбеляза наблюдателят на централната банка на САЩ и Европейската централна банка.

 

Последни новини
Още от В развитие