Фед: Рисковете за американската икономика остават повишени

Централните банкери смятат, че рискът от забавяне на глобалния растеж ще окаже допълнително влияние върху вътрешната икономика

22:25 | 20 ноември 2019
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Представителите на Федералния резерв смятат, че рисковете за американската икономика остават повишени на фона на решението да оставят без промяна лихвените проценти след третото им понижение през тази година, съобщава Bloomberg, цитирайки протокола от последното заседание на Фед.

Много от участниците в срещата, провела се на 29-30 октомври, са заявили, че рисковете за икономическите перспективи са завишени.

„По-специално рисковете за перспективите, свързани с глобалния икономически растеж и международната търговия, все още се разглеждат като значителни“, се посочва в протокола. Според централните банкери рискът от забавяне на глобалния растеж ще окаже допълнително влияние върху вътрешната икономика.

Федералният резерв понижи лихвения си процент с четвърт процентен пункт през октомври, което беше третият подобен ход за последните три месеца. По време на пресконференцията след заседанието на централната банка управителят на Фед Джером Паулъл сигнализира, че лихвите ще останат на сегашните си нива, докато централните банкери не видят съществена промяна в икономическите перспективи.

Протоколът показа, че „повечето участници“ преценяват политиката като добре калибрирана след понижението на лихвите на 30 октомври и че „вероятно те ще остане такава, докато входящата информация за икономиката не доведе до съществена преоценка на икономическите перспективи“.

Част от централните банкери са заявили, че предпочитат ставките да останат без промяна, тъй като прогнозите за икономиката са благоприятни. Други пък са обяснили, че намаляването на лихвените проценти ще повиши рисковете за финансовата стабилност.