В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Чернева: Предстои нов период в отношенията между ЕС и Полша

Весела Чернева, зам-директор на Европейски съвет за външна политика (ЕВСП) и директор на ЕСВП-София, "В развитие" 6 ноември 2019 г.

Съдът на Европейския съюз (ЕС) каза, че мерките, които Полша предприе, за да промени един много спорен закон, не са достатъчни. Законът даваше възможност на правителството да пенсионира даден съдия, когато пожелае, което се прие като директна намеса на изпълнителната власт в съдебната. Другото нещо е за разликата във възрастта на пенсиониране на съдии и прокурори, което според съда в Люксембург отново е намеса в работата на съдебната власт, каза Весела Чернева, зам-директор на Европейски съвет за външна политика (ЕВСП), в интервю по скайп за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Видяхме много сдържана реакция на полското правителство. Всичко това става на фона на една нова Европейска комисия, чийто председател направи заявка за по-сърдечни отношения с Полша и на течащи преговори за следващия бюджет на ЕС, от който Полша се надява да получи сериозен пай. Докато той не се приеме, Полша ще е отстъпчива."

Чернева посочи, че в моменти на неразбирателство между Германия и Франция по ключови за Европа въпроси Берлин обикновено се насочва към Централна Европа.

"В момента виждаме все по-повече внимание на Германия към Вишеградската четворка и това обяснява и по-мекия тон на Урсула фон дер Лайен. Що се отнася до Франция – тя не може да е в изолация по всички въпроси в ЕС и това е нещо, което и те започват да разбират", добави тя.

Още по темата

Трябва да правим голяма разлика между Полша, Унгария и Чехия, от една страна, и страни като Румъния и България, "които много повече разчитат на Брюксел да контролира техните правителства, което ясно се вижда в различни изследвания", каза още Чернева.

"Самозатварянето не е хубаво за интеграцията на нашата част от континента в ЕС. Полша по много въпроси е смятана за пасивно-деструктивен играч, отколкото за катализатор на европейска интеграция", отбеляза в заключение тя.

Вижте видео с цялото интервю.

Последни новини
Още от В развитие