Великобритания и САЩ с шанс да влязат с проекти в новия военен пакт на ЕС

Някои членки на ЕС искат по-тесни военни връзки с двете страни

12:35 | 6 ноември 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Великобритания след Brexit и САЩ ще могат да участват в проекти по новия военен пакт на ЕС, докато Китай и Турция вероятно ще останат извън него, съобщава investor.bg.

Това става ясно от нов проект, с който онлайн изданието politico.eu разполага. Той е подготвен от финландското председателство на Съвета на ЕС и е включен в дневния ред на заседанието на постоянните представители на държавите членки на блока в Брюксел.

Изглежда, че документът има за цел да отговори на членките на ЕС, които настояват за по-тесни военни връзки с Великобритания и САЩ, и да адресира опасенията на онези членки на съюза, които искат да изключат Китай и Турция, отбелязва изданието.

Документът с обем 5 страници предлага държави, които не членуват във военния пакт на ЕС Постоянно структурирано сътрудничество (PESCO), да могат да бъдат канени да участват в проекти при условие, че споделят ценностите, на които е основан ЕС - зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и зачитане на правата на човека.

Изданието припомня, че през май Вашингтон писа до Брюксел и изрази опасения, че PESCO рискува да изключи американските компании от договори за отбрана, което ще подкопае НАТО. Този аргумент винаги е бил отхвърлян от водещите защитници на PESCO, като Франция и Германия, които твърдят, че пактът допълва НАТО и не е негов съперник.

Според дипломат, запознат с дискусиите, не е ясно дали езиковата формулировка ще е достатъчна, за да отстрани Турция от участие във военни проекти на ЕС – ключов проблем на Кипър. Според източника на изданието, обаче, това със сигурност ще отстрани Китай от сцената.

Проектът очертава много други условия за т. нар. трети страни, които ще могат да участват в проекти на PESCO, включително, че тяхното участие „не трябва да води до зависимости“.

За да участва, съответната трета страна, т.е. държава извън ЕС, ще трябва да подаде заявка до страна, която отговаря за един от 34-те проекта на PESCO, стартирани до момента. Страната също ще трябва да си гарантира единодушие от всички правителства, участващи в проекта.

В документа се определят и условията, които биха позволили участието на третата страна да бъде „преоценено“. Ако една или повече членки на ЕС считат, че страната вече не отговаря на условията за участие, те могат да отнесат въпроса до Съвета. Може да се назначават изслушвания и държавите членки, заедно с върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност, „ще търсят адекватни решения в рамките на два месеца“, посочва се в проекта.

PESCO е ключова част от амбициите на ЕС да задълбочи сътрудничеството в областта на отбраната между националните правителства и да направи блока по-способен да участва във военни мисии самостоятелно или под мандат на САЩ или НАТО.

Още по темата четете в investor.bg