В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Кристин Лагард почти няма да има инструменти за нови действия при влошаване на икономическата ситуация

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг", В развитие, 29.10.2019

Кристин Лагард застава начело на Европейската централна банка (ЕЦБ), която е институция с противоречива политика. Много години ще минат, преди да стане еднозначно ясно до колко стимулиращата политика на ЕЦБ като понижението на лихвите има положително влияние в дългосрочен план. Трябва да мине много време, за да се даде обективна оценка на наследството на Марио Драги. Това каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Еврозоната е по-стабилна от всякога. Преди няколко години Гърция беше на ръба на излизане от еврозоната. В момента еврозоната е единна и нито една страна не я е напуснала. Това е голямо постижение".

"От друга страна, има безпрецедентна ситуация на силно отрицателни лихви от страна на ЕЦБ", отбеляза той. Според него при евентуално влошаване на икономическата обстановка Кристин Лагард почти няма да има оръжия за нови действия.

"Големи промени по отношение на монетарната политика на ЕЦБ през следващата година не могат да се очакват. Лагард заяви, че ще има последователност в тази политика. Във всички случаи не може да очакваме повишение на лихвите скоро".

По думите му Лагард ще търси консенсус между силните личности в ЕЦБ.

"Тя неведнъж е казвала, че едно от най-важните качества на световните лидери е предсказуемостта".

Георгиев обясни, че основният приоритет на ЕЦБ е запазване на ценовата стабилност в страните от еврозоната.

 Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие