В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Експерт: Отношението на България към Северна Македония представлява сериозен проблем

Станислав Станев, доктор по международно право и международни отношения, В развитие, 22.10.2019

Отношението на България към Северна Македония представлява сериозен проблем. Ние действаме непоследователно и това не влияе позитивно на нашия авторитет там. Не сме се оттеглили от подкрепата си относно евроинтеграционния процес, но нямаме постоянна, дългосрочна политика. Тя е кампанийна. Това мнение изрази Станислав Станев, доктор по международно право и международни отношения, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по темата за новата динамика по евроинтеграционния процес, който би следвало да обхване Северна Македония и Албания.

"Симпатиите към старите геополитически реалности на Франция в един момент изместиха европейските ценности. Неслучайно Европейският съюз каза, че спирането на Северна Македония на този етап се възприема като грешка на ЕС".

Категоричното мнение на Станислав Станев е, че България трябва да промени подхода си, ако иска да бъде фактор в този процес.

Гостът се спря на позицията, че начинът, по който се води дебатът в историческата комисия, е безкрайно погрешен. "Изчезна гласът на разума и се даде енергия на идеологията и пропагандата", стана ясно от думите му.

Още по темата

"Премиерът Зоран Заев е важен дотолкова, че той преустанови до голяма степен държавната политика на омраза към България. Можеше обаче да се намери различен подход. Вината е и в нас, че заради липсата на дългосрочна визия не успяхме да му помогнем да работи правилно".

По думите на Станислав Станев Българската православна църква е постъпила неправилно, като не е поела протегнатата ръка от Северна Македония.

"За нас е по-добре Северна Македония да влезе в ЕС преди Сърбия. Сърбия едва ли ще получи "бърза писта". Косово и емоциите на сърбите в този аспект спъват пътя им към ЕС".

"Ние не успяваме да разберем като общество, че най-големите ни приятели са албанците", отбеляза още гостът.

Последни новини
Още от В развитие