Премиерът на Северна Македония призова за предсрочни избори

Причината за искането на Зоран Заев е отказът на ЕС да насрочи дата за начало на преговорите за присъединяване

16:20 | 19 октомври 2019
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев призова за свикването на предсрочни избори, след като лидерите на Европейския съюз (ЕС) не успяха да насрочат дата за началото на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана, съобщава Bloomberg.

Късно вечерта в четвъртък френският президент Еманюел Макрон осуети плановете на блока да предложи дати за началото на преговорите със Северна Македония и Албания, настоявайки ЕС да забави процеса на разширяване.

Предложението на Заев показва колко бързо и лесно решенията на Брюксел могат да създадат нестабилност на Балканите.

“Ние сме жертви на историческа грешка на ЕС и това предизвиква голямо огорчение”, заяви Заев пред репортери. “Аз съм разочарован и ядосан”, добави премиерът.

Заев заяви, че ще се срещне с президента на страната и с други политически лидери в неделя. Ако те се съгласят с необходимостта от провеждане на предсрочни избори, може би ще бъде обявено и кога вотът може да се проведе, по думите на Заев, който отбеляза, че е готов за нов пълен мандат.

“Вариантите са отворени, ще решим заедно”, посочи още премиерът.

Заев е на поста си от 2017 г., като именно той постигна споразумението с Гърция за промяна на името на страната, приключвайки дългогодишния спор между Скопие и Атина. В резултат Гърция отмени възражението си Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС и НАТО. Бившата югославска република беше одобрена в началото на тази година да стане 30-тия член на Алианса.