В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Рецесия в Германия ще се отрази след известно време у нас

Д-р Емил Калчев, икономически анализатор, В развитие, 07.10.2019

Рецесия в Германия ще се отрази в България след известно време. Все пак има и някакви шансове за страните от периферията, тъй като те могат да поемат производството на нишови продукти. Това каза д-р Емил Калчев, икономическият анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„За момента икономическият растеж у нас е точно в обратната посока на фона на предупрежденията за наближаваща криза“, посочи Калчев. Той коментира 4,2-процентния ръст на годишна база на българската икономика през първото полугодие на 2019 г. и очакванията ръстът ѝ през тази година да надмине миналогодишния.

„Запасите, които има българската икономика, бяха изкарани на пазара, поради което вносът намаля значително. Дори на фона на доста слабия износ, това "раздвижи" брутния вътрешен продукт“.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

Гостът отбеляза и предизвикателствата пред страната за гарантирането на устойчив растеж.

„За момента има известна устойчивост на икономическия растеж у нас. През последните няколко години той гравитира около 3%“.

Според него за запазване на растежа обаче са необходими идея и сериозна политика, каквито за момента липсват в България.

По мнение на Калчев средата у нас ще остане непроменена в краткосрочен план.

„За момента няма особена енергия за друг подход към организиране на държавата и икономиката като много важна подсистема“.

 

Последни новини
Още от В развитие