В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Пенсионните дружества са готови да изплащат втора пенсия от 2021 г.

Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване – БАДДПО, В развитие, 29.08.2019

Пенсионните дружества са готови и ще изплащат втори пенсии от 2021 г., но трябва да има начин и регулации, според които да се случва това, заяви Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване – БАДДПО, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Новоосигурените лица само през първите 6 месеца на 2019 г. са 66 хил. на ниво всички четири пенсионни продукта, посочи Милтенова.

„Статистиката показва, че се запазва ръстът на средномесечния осигурителен доход на страната... Спрямо миналата година юни месец средномесечният осигурителен доход е нараснал с почти 11%. През 2018 г. той е бил 875 лв., а в момента е 968 лв“.

Самостоятелно броят на осигурените в доброволни пенсионни фондове у нас е 633 хил. души, отбеляза гостът.

„Тенденцията е много положителна, защото в момента има изключително ниски лихви на банковия пазар и с данъчните преференции тези фондове предлагат много добра инвестиционна и осигурителна алтернатива". 

В зависимост от различните продукти и съответното управляващо дружество доходностите в системата варират между 1 и 7%, посочи Милтенова.

„Осреднено за първото полугодие са реализирани малко под 5% нетна доходност на годишна база за системата. Паричните пазари и волатилността оказаха голямо влияние, така че може да се каже, че те са постигнати в една много трудна среда“.

 

Последни новини
Още от В развитие