В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

България изостава особено много в секторите на транспорта и енергетиката

Владислав Панев, финансов анализатор и съпредседател на Зелено движение, В Развитие 01.07.2019 г.

Владислав Панев, финансист и съпредседател на Зелените. Владислав Панев, финансист и съпредседател на Зелените.

През 2017 г. в България са действали 347 730 активни предприятия, с 0.1% по-малко от 2016 г. Бройката на предприятия е добра, по-големия проблем е, че малките компании (до дест работещи) наемат доста малко хора. Бъдещата икономика на България няма да е свързана със секторите, които са били актуални до 1989 г. Виждаме, че световната икономика е много динамична и ИТ-компаниите навлизат в практически всеки отрасъл. В енергетиката и транспорта има революция и ние като че ли изоставаме от тенденциите. Имаме проблем с квалификацията на кадри в различни сектори. Това е проблем пред нововъзникващи компании, които биха могли да отбележат бурен ръст и да заемат водещи позиции в своите пазарни ниши, каза Владислав Панев, финансов анализатор и съпредседател на Зелено движение в предаването В Развитие в водещ Вероника Денизова.

В България има такива компании, те се развиват изключително динамично и продажбите им често надхвърлят двойно и тройно предходните години. Те продължават да наемат нови работници и ще изядат старите мастодонти до няколко години. В отрасли като енергетика и минно-добивна индустрия има стагнация – там броят на наетите дори намалява. В ИТ-сектора броят на наетите нараства с 20% за две години, в транспорта този ръст е 10%.

„Големият проблем в сектор транспорт не е плана Макрон, а новите технологии и ние изоставаме от този процес“ каза Владислав Панев. „В енергетиката особено много изоставаме, защото там заради специфичните интереси на олигарси, на Ковачки и т.н. на практика имаме спирачка пред новите инвестиции. Виждаме, че днес в Португалия на търга за соларна енергия са постигнати цени от 3 стотинки на киловатчас. Същевременно ние плащаме по 18 стотинки на киловатчас на Ковачки, за да трови въздуха над Гълъбово чрез Брикел. Де факто ние субсидираме най-мръсните отрасли, вместо да освободим пазара, така че нови играчи да влязат на него."

Базата, от която трябва да се тръгне, е образованието. Там са нужни много инвестиции, за да може един ден 20-25-годишните не просто да откриват нови търговски или някакви нови фирми, а да откриват нови фирми с потенциал да станат шампиони с своите ниши и да произвеждат продукти и услуги с висока добавена стойност.

Още по темата

Българската банка за развитие предпочита да не си изпълнява функциите в последните години и особено под ръководството на Стоян Мавродиев, тя предпочита да финансира олигарси, каза Панев.
В България има достатъчно свободни бизнес ниши и страната е добра дестинация за старт-ъп компании. Новоткритите фирми през миналата година са около 40 хиляди, което е ръст спрямо две години назад, когато бяха 30 хиляди. От малките компании ще произлязат и бъдещите шампиони, не от фирми тип Кремиковци и ОЦК, които виждаме докъде стигнаха. Процедурите по закриване и фалит са прекалено бавни – отнемат месеци, понякога и години. Изключително важно е в една икономика активите да минават бързо от „болните“ в „здравите“ компании, за да може да се върти колелото.

За съжаление, виждаме, че IPO-тата в последните години са твърде малко и причините за това са две – липса на доверие и липса на ликвидност на пазара. Виждаме какво стана на пазара на облигации, където неизплащането на ангажиментите по определени емисии доведе до практическото му ликвидиране.

Повече вижте във видеото.
 

Последни новини
Още от В развитие