В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

8 млн. души ще напуснат Венецуела заради тежката икономическа криза

Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg, В развитие, 29.07.2019

Цветан Кръстев, редактор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цветан Кръстев, редактор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията във Венецуела е изключително тежка. Страната се намира в икономическа и политическа криза. Има хиперинфлация, недостиг на лекарства и глад. В същото време президентът на страната Николас Мадуро държи здраво властта и поради това се засилват репресиите срещу опозиционните активисти. Това каза Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Много често протестите в страната прерастват в бунтове. Имаше опит и за военен преврат, но той беше неуспешен. В основата на неуспеха беше това, че лидерът на опозицията Хуан Гуайдо не успя да привлече голяма част от армейските части на своя страна".

Представителите на армията, които преминаха на страната на опозицията, бяха обвинени в държавна измяна и съдени по бързата процедура. Това е показателно, че репресиите по политически причини се засилват, за да може Мадуро да остане на власт, коментира Кръстев.

След опита за преврат бяха арестувани над 100 пенсионирани и активни военни. Един от тях е капитанът на военноморския флот Рафаел Акоста, заяви той.

"Бежанската криза във Венецуела се задълбочава заради тежкия живот на венецуелския народ. Средно на ден близо 5 хил. венецуелци напускат родината си в търсене на по-добри условия на живот, сочи доклад на Организацията на американските държави (OAS)".

Към момента 4 млн. венецуелци са напуснали страната, като прогнозата е емигрантите да се увеличат до 8 млн. до 2020 г., обясни журналистът.

Поради това държавите в региона се подготвят за силен мигрантски поток. В Колумбия са се установили 1.3 млн. венецуелци, а в Еквадор близо 220 хил. души, допълни той.

Още по темата

"Президентът на Еквадор Ленин Морено заяви, че бежанците от Венецуела ще се увеличат до 500 хил. Поради това ще се въведе визов режим в страната, за да се справят с големия брой мигранти. Мигрантският поток към Еквадор е изключително висок спрямо площта на страната".

Почетният консул на Еквадор в България Захари Кушев заяви, че властите в Кито се надяват да се подобрят търговските отношения с Венецуела, тъй като това е един от традиционните им партньори в региона, коментира Кръстев.

"Посланикът на Бразилия в България Ана Мария Сампайо-Фернандес коментира, че бразилското правителство е направило опит през февруари да изпрати хуманитарна помощ във Венецуела. Бразилия подготви 22 тона мляко на прах и половин тон лекарства, но властите в Каракас тогава са затворили границата и са възпрепятствали достигането на хуманитарната помощ чрез паравоенните формации, които защитават режима на Мадуро".

Мадуро вижда външни врагове, а не партньори, особено в Латинска Америка. Правителството разчита предимно на подкрепа от Китай и Русия, смята той.

"Помощта от Китай във финансов аспект е голяма. Преките чуждестранни инвестиции от Китай са на стойност милиарди долара. Дългът на Венецуела към втората по големина икономика в света е изключително висок. Поради това властите в Пекин не са сигурни, че при смяна на властта ще получат парите си обратно".

Според Кръстев платежоспособността на Венецуела не е добра в момента, тъй като производството на петрол е на рекордно ниски нива.

"Голямата надежда и най-важното е да има мирен изход от конфликта и плавен преход към върховенство на закона и демокрация. Това е позицията на повечето страни от Латинска Америка".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие