В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

ЕП ще подкрепи кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за ръководител на ЕК

Юлиана Николова, директор на портал Европа, В развитие, 16.07.2019

Вотът в Европейския парламент днес вероятно ще бъде положителен и германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен ще получи необходимите гласове, за да стане следващ председател на Европейската комисия. Това каза Юлиана Николова, директор на портал Европа, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Според Николова Фон дер Лайен ще получи подкрепа от Европейската народна партия, социалистите, както и либералите.

„Твърде много ангажименти вече бяха приети и поети и има твърде много наредени карти по масата, за да се започне отначало... Германо-френският пъзел е така подреден, че трудно може да бъде разреден отново“.

Предложението на Фон дер Лайен до 2050 г. Европа да се превърне в първия континент без замърсяване поставя много по-високи цели пред Европейския съюз, коментира Николова.

„С това Фон дер Лайен може да спечели подкрепата на Зелените, но ЕНП и консерваторите ще бъдат доста скептични... Знаем каква съпротива среща в Германия отказът от използването на въглища“.

Експертът коментира и готовността на германския кандидат за Еврокомисията за отлагане на Brexit след 31 октомври. Според нея консерваторите във Великобритания не биха приветствали това предложение, то обаче внася известно успокоение сред представителите на бизнеса.

„Кандидатът за председател на ЕК казва това, което искат да чуят отвсякъде. Тя избягва поемането на ангажименти, които биха били неблагоприятни за която и да е от групите, особено за големите“.

Приемането на много компромиси обаче не е добро начало на тежък мандат за управление, отбеляза Николова.

Вижте видео материала с целия разговор. 

Последни новини
Още от В развитие