В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Екстремни лазери, извънземни и микробиом на човешкото тяло са част от темите на Ratio форум

Д-р Кери Бренър, старши физик, Василена Вълчанова, Ratio.bg, „Бизнес старт“, 14.06.2019 г.

Екстремни лазери, живот на друга планета, микробиом на човешкото тяло и редица други научни разработки ще бъдат представени на десетото издание на форума Ratio този уикенд в Sofia Event Center, а по този повод в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова гостуват един от организаторите на събитието Василена Вълчанова от Ratio.bg и един от специалните гости на форума старши-физикът д-р Кери Бренър.

„Цялото електричество в България се равнява на 4 млрд. W, а с един пулс на нашите лазери количеството енергия е 1 трлн. W. Когато насочим лазерите към определена материя за секунди я загряваме до стотици градуси. Реакцията след това е много силен пулс от рентгенови лъчи и насочени частици. Използваме ги най-вече в рентгенова технология и лечението на рак“, споделя д-р Бренър.

Още по темата

За медицината технологията е важно да отбележим, че е в процес на разработка и ще отнеме между 10-15 години преди да видим екстремните лазери в реално приложение за медицината.

„Започваме с проф. Матю Коб, за да се опитаме да разберем къде са извънземните. След това проф. Шийна Крукшанг ще говори за човешкия микробиом и връзката между всичките 38 млн. бактерии, които живеят вътре в нас. Следва дискусионен панел за съзнанието, Аза и какви са различните влияния, които променят начина на работа на нашия ум“, разказва за програмата Вълчанова.

Форумът традиционно предизвиква сериозен интерес у нас.

Последни новини
Още от В развитие