В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Сделката за F-16 ще надвиши значително гласуваната рамка от Народното събрание

Емил Спахийски, военен журналист от в-к „Труд", „В развитие“, 11.06.2019 г.

България ще инвестира много повече средства от предвиденото за обновяването на своя авиационен арсенал, след като бе сключена сделка с американското правителство за покупката на 16 изтребитела F-16. Това стана повод военният журналист от в-к „Труд“ Емил Спахийски да се изкажа неособено ласкаво към решението, сравнявайки го с покупката на луксозен автомобил без основни негови функции. Той коментира казуса за предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

„Извън самолетите F-16 ние имаме нужда от инфраструктура за поддръжка на тези самолети. За да го постигнем наведнъж, ще ни трябват между 8-10% от БВП, което е страшно много за България“.

Тук възниква въпросът, дали правителството подбира правилния момент за подобна внушителна инвестиция?

„Сделката за F-16 ще надвиши значително ценовата рамка, която бе гласувана в Народното събрание в размер на 1,8 млрд. лв. Сегашната сделка, предложена от конгреса на САЩ, ще възлиза на около 3 млрд. лв. Очакванията са да се стигне до споразумение за около 2,4 млрд. лв. Разликата ще бъде покрита в последствие, тъй като имаме нужда от пълния комплект от оборудване за целите на самолета. Сега все едно купуваме много луксозна кола, която не можем да си позволим. Ние я купуваме без фарове, гуми, климатик, спирачка и т.н“.

Още по темата

В момента липсва друго обяснение, освен политическо, за решението зам. министър Атанас Запрянов да се спре на F-16, когато офертата за Gripen бе по-изгодна за страната ни, коментира още Спахийски.

Цялото интервю може да проследите във видеото.

Последни новини
Още от В развитие