В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Пътят на Вебер към поста на Юнкер няма да е лек

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 27.05.2019

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Краят на седмицата бе белязан от изборите за Европейски парламент (ЕП) - доскоро скучно събитие. Този път обаче е различно, защото гласуването на континента се очертава като референдум за целия 60-годишен експеримент на Европейския съюз, отчасти защото гласуването се провежда на фона на напускането на Великобритания от блока. Очакваният сблъсък на ценности и идеологии ще се разпростре далеч отвъд самата асамблея, като ще окаже силно влияние върху другите европейски институции и национални политики. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев.

Резултатите в понеделник сутрин показват, че пътят на Мартин Вебер към председателската поизиция на ЕК няма да е лесен. Според предварителните резултати групата на ЕНП губи 38 места, а европейските социалисти губят 37 места. Победителите в изборите са либералите и Зелените, както и някои десни популистки партии. Веднага след изборите започва сложната властова игра за най-важната топ позиция на ЕС. Първият актьор ще бъде председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Италианецът трябва да свика така наречената конференция на президентите във вторник сутринта. В нея участват всички лидери на групите в Европейския парламент, коментира Попов. 

Той обърна внимание и на случващото се около Brexit в контекста на евроизборите, подчертавайки, че наказани от избирателите на Острова са както консерваторите, така и либералите - за сметка на новосформираната партия Brexit на Найджъл Фарадж. 

 

Последни новини
Още от В развитие