TNBT

В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Италия скоро може да се окаже най-задлъжнялата страна в Европа

Виолина Христова, кореспондент на в. "24 часа" в Рим, В развитие, 02.05.2019

Пазарът на държавни облигации на Италия е много близък до този на Гърция. Ако тенденцията продължи, Италия много скоро може да се озове в съвсем нова ситуация и да бъде смятана за финансово най-слабата страна в Европа. Това каза Виолина Христова, кореспондент на в. "24 часа" в Рим, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Христова коментира резултатите, които италианската икономика отчете за първото тримесечие на 2019 г.

Все още предстои дълъг път пред Италия. Като цяло италианската икономика е в стагнация, въпреки че с ръст от 0,2% през първото тримесечие можем да да говорим за изход от техническата рецесия“.

Още по темата

Гостът отбеляза, че след излизането на Великобритания от Европейския съюз всъщност Италия ще стане третата по големина икономика в рамките на блока.

„Сравнението на италианската с другите големи европейски икономики обаче е гротескно. Тенденцията за растеж на БВП на Италия за годината е от порядъка на 0,1%, докато средната за еврозоната е за ръст от 1,2%, за Франция – 1%, а за Испания – 2,4%“.

Слабите резултати на Италия се дължат предимно на дезориентацията ѝ, коментира Христова.

Дискусиите за евентуалното напускане на Италия на еврозоната заемаха медийното пространство месеци наред... Още повече, че правителството в Рим само се лиши от способността си да влияе на европейските решения с агресивната си реторика“.

Подкрепата към правителството на страната обаче остава изненадващо висока въпреки данните, отбеляза още Христова.

„Двете управляващи партии - „Лига“ и „Пет звезди“, просто си размениха консенсуса - за момента „Лига“ има изключително висок, докато този на „Пет звезди“ е доста по-нисък“.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие