В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

8,9% е коефициентът на общата раждаемост у нас

Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ, В развитие, 12.04.2019

8,9% е коефициентът на раждаемост, толкова деца са се родили на 1000 души население средно годишно. Въпреки негативните данни за общата раждаемост добрата новина е, че детската смъртност намалява – 5,8%. Това коментира Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Населението у нас намалява от началото на 90-те години на миналия век, подчерта Магдалена Костова. "Основната причина е отрицателният естествен прираст. Втората причина е външната миграция. Нетното ни салдо е отрицателно от доста продължителен период. Не бих нарекла процесите негативни. Демографските тенденции са инертни, трудно се обръщат", допълни тя.

"Висока е смъртността в България и да, това е не е добър показател, както и ниската раждаемост, но тези тенденции могат да се променят. Най-сериозен е проблемът в Северозападна България. Във Видин имаме почти 30% на хора 65 или повече навършени години. Такива градове са и Габрово, Кюстендил, Смолян. Това се дължи на ниската раждаемост и на вътрешномиграционни процеси".

Португалия, Германия, Финландия и Италия също са с влошена възрастова структура, уточни гостът. "Това са показатели и на развитите страни. Другите страни в Европа компенсират с миграционни потоци. За обръщане на тенденциите трябва да се подобри главно качеството на живот", поясни тя.

"Коефициентът на демографско заместване оценява възпроизводството на трудоспособното население. Той е отношение на лицата, които влизат в трудоспособна възраст към тези, които излизат. На всеки 100 лица, които излизат от трудоспособна възраст, 66 ги заместват. Т.е. трудоспособното население не се възпроизвежда".

Коефициентът на възрастова зависимост сочи какво е отношението на хората в независимите възрасти – 15-64 към тези в зависимите, т.е. децата и възрастните, разкри Костова. "Той показва, че на 100 лица в независимите възрасти в момента се падат 55,5 в зависимите", съобщи още тя.

"Възрастовата структура в обезлюдените села е изключително влошена, населението там е над 60 години. В следващите 5-10 години тези места ще останат без население. Всъщност това са високопланински, гранични райони и изобщо такива, където липсва инфраструктура, училище, болница. По-тревожно е, че градове като Троян и Плевен с традиции продължават да намаляват".

 

Последни новини
Още от В развитие